Ingrid Jönsson byggde aldrig Väveriet 20-21

Vem eller vilka byggde de två fastigheterna som i dag ägs av Brf Väveriet 20-21? Svaret visar sig inte vara helt enkelt att ge. Den som köper en bostad hos oss får veta att byggåret för Grynbodgatan 6a och 6b är 1929, Grynbodgatan 4a och 4b har byggår 1930.

Mysteriet tätnar när man beställer handlingar från stadsbyggnadskontoret och tittar i församlingsböckerna hos Riksarkivet. Ritningarna på fastigheten är faktiskt från 1911. Från att ha varit ett väveri börjar folk bo på fastigheten i början på 1910-talet. 

Frågorna hopar sig. Varför tar det 18-19 år att förverkliga de två husen? Varför skiljer vissa saker sig åt, till exempel bredden på fönsterblecken hos 20 och 21? Och vad i hela fridens namn bodde folk under nästan tjugo år i innan dagens fastigheter uppfördes? Svaret på frågorna har jag ännu inte. 

Stadsbyggnadskontorets loggbok anger att Byggnadsfirma Ingrid Jönsson står som byggherre. Avsyningen av båda tomterna, som då gick under beteckningen Nr 70, 1B respektive 1C, skedde den 30 september 1912. Väveriet 20 och 21 har ritats tillsammans, men uppfördes slutligen av olika ägare, vilket jag ska återkomma till. 

Beställer man ritningar från Stadsbyggnadskontoret kan det vara lite förvirrande i början, eftersom ungefär hälften av ritningarna från 1910-talet avslås av kommunen. Ritningarna från april 1911 signerade av arkitekt A.J Nilsson avslås den 5 maj. Därefter skickades det in nya ritningar i maj av samma arkitekt och dessa godkänns den 28 juni 1911. Men byggnaderna står alltså inte klara förrän 1929 och 1930. Då är Ingrid Jönsson död och har sedan länge avyttrat fastigheterna.

Här ser man tydligt H-formationen med öppen gård. Byggnadsnämnden gillade inte idén och avslog förslaget.

Först vill Ingrid Jönsson bygga en H-formation med en öppen gård tillgänglig från gatan. I källaren ville hon ha butiker. Vindsvåningen skulle vara inredd. Det verkar som om hon ville ha putsade ljusa fasader. Detta gillade alltså inte byggnadsnämnden och gav tummen ner. 

Ritningarna som godkänns blir ett fyravåninghus med oinredd vind, rött tegel och en innergård. Så som det ser ut i dag. Men varför byggdes de inte förrän i slutet på 1920-talet? Låt oss granska familjen Ingrid Persson!

Ingrid Persson var född i Tygelsjö den 13 maj 1855. Vid 32 års ålder gifte hon sig med Ola Jönsson från Lyby. 1893 fick de en dotter, Irma Odina Elisabeth Olasdotter. Ingrid Persson är alltså 55 år när hon i mars 1911 köper Väveriet 20-21. Mellan åren 1912 och 1916 bor hon med sin man, byggmästare Ola Jönsson, dottern Irma Odina Elisabeth och fostersonen Sivard Adolf Johan Svensson på det som i dag är Grynbodgatan 4b, se här.

Det finns alltså hus att bo i. Men vad är det för hus de bor i? Har Väveriet 20-21 uppförts enligt gällande ritningar 1912, för att sedan återuppföras enligt gällande ritningar igen 1929 och 1930? Har det brunnit? Eller finns det någon annan förklaring? Jag är förbryllad.

Ingrid Jönsson med familj flyttar från Grynbodgatan till Södra Förstadsgatan. Det går utför med familjen. I församlingsböckerna för 1918-1925 har Ola Jönssons fina byggmästartitel strukits över. Nu tituleras han caféägare. 1921 dör Ingrid Jönsson i psykos på Lunds lasarett, se här. Ola Jönsson flyttar till Limhamn. 

När Grynbodgatan 4-6 står klart är Ingrid Jönssons familj inte längre ägare. Ingrid Jönsson säljer Grynbodgatan 4 först. I adresskalendern för 1917-1918 står hon som ägare till 1C (Grynbodgatan 6) som ett taxeringsvärde på 210 000. Fastigheten 1b (Grynbodgatan 4) ägs av disponent B Björnsson i Vislanda och har också taxeringsvärdet 210 000 SEK. 

Nyfikenhetskalendern visar att fastigheterna byter ägare ofta. I ”nyfikenhetskalendern” 1920 framgår att en fabrikör A Fridolf äger Väveriet 1b (Grynbodgatan 4a och b) och att en direktör Alfred Johsson i Elmhult äger 1c (6a och b)

Den som exploaterar Grynbodgatan 4 heter Fru Hilda D Böckerman och bor i Höör. Hon äger tomten 1928 och 1931. Hon verkar vara Hilda Danielsson gift Böckerman, född i Jämshög Blekinge 11 Sep 1867.  När hon dog var hon gift Böckerman död i Vannaröd 3:29 15 juni 1953. Hon blev änka 15 dec 1906 efter Edvin Adolf Böckerman, som dog i Helsingfors.

Den som exploaterar fastigheten Grynbodgatan 6 (1c) är f järnvägstjänstemannen Adolf Edlund i Jönköping och fil kand E Edlund, vilka de nu var. Om dessa har jag inte grävt på.

När ni kommit hit bör ni sedan läsa inlägget Ingrid Nilsson byggde visst Väveriet 20-21! Där rätas nämligen alla frågor ut!

Ritningar godkända den 28 juni 1911 är de som gäller.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s