Ekbergs slott och herresäten – bakgrund

Jag samlar på slott. Får jag bara ett slott på semestern går jag som på vingar. Jag skriver också gärna om slott i mitt jobb. Historiens vingslag. Byggnadshistoria. Ögats fröjd. Jag går all in!

Efter att jag via DNA-tester och arkivforskning bevisat två okända anfäder till min man Gunnar Ekberg fick jag en ny dimension av min slottsmanin. Nu ska vi besöka hans anfäders slott, borgar och herresäten!

I jakten på Gunnar Ekbergs okända farfars morfar och farfars farfar har många släktingar hjälpt till genom att också DNA-testa sig. Detta inlägg är riktat till alla ättlingar till Ingrid Nilsson, född 16 maj 1857 i Matteröd. Hon var dotter till pigan Cecilia Påhlsdotter, som hade växt upp i Tussjöholms jordstuga i Perstorp.

Vid 23 års ålder började Cecilia Påhlsdotter våren 1854 arbeta som piga i Ängeholm hos den då 45-årige löjtnanten, ryttmästaren och friherren Claes Edvard Barnekow och hans 41-åriga hustru Eva Agata Stanislas Wrede af Elimä. Den 29 december 1856 flyr Cecilia Påhlsdotter baron Barnekows hem och Ängelholm. Hon är gravid och föder senare hos sin fattiga syster Kjelu Påhlsdotter en oäkta flicka, som får namnet Nilsson. Men någon Nils finns inte i sikte. Cecilia Påhlsdotter tar ensam på sig skulden och får böta 32 öre för lägesmål.

Min slutsats är att faderskapet skulle döljas för allt i världen. Baronens militära karriär var nämligen i fara. Tack vare flera DNA-test och inte minst det från E, som fram till hon avled nyligen var enda levande barnbarn till Ingrid Nilsson, fick vi slutligen bevisat att Claes Edvard Barnekow var den ende möjlige fadern.

Claes Edvard Barnekows oäkta dotter Ingrid Nilsson och hennes man, gjuteriarbetaren Anders Bengtsson Ekberg.


Var Ingrid Nilsson en produkt av kärlek eller tvång? Om det får vi leva i ovisshet. Ingrid Nilssons liv fascinerar. Hon var vacker. Gift med gjuteriarbetare Anders Bengtsson Ekberg i Lund. Var honom otrogen med den excentriske läkaren Johan Panza, som i sin ungdom blivit skjuten i ögat när han var informator hemma hos akademiledamoten Gustaf Ljunggren. Med den skånske Sancho Panza fick Ingrid Nilsson barn, som officiellt fick namnet Ekberg.

I detta inlägg listar jag Ekbergarnas slott och herresäten, som anfäderna kan ha uppfört eller förvärvat. Efter hand kommer listan att byggas ut, så inlägget kommer att uppdateras. Efter hand länkar jag till inlägg där jag berättar om Ekbergarnas koppling till just den borgen, just det slottet eller just det herresätet.

DANMARK
– Hammershus,
– Henrik Jensen Brahe var länsman där
Knardrup (förste ägare till Knardrupgård)
– Leyelernes Gaarde, Stengade 72-74, Helsingør
– Oxernes Gaard, Stengade 66, Helsingør
Sorø Kloster (en anfader är en av grundarna)

ENGLAND
– Windsor castle
– Oxford castle här satt Maud (Mathilde) belägrad under inbördeskriget 1141

FINLAND
– Godset Kankas, Masku

IRLAND
Monea castle, Enniskillen, Fermanagh – anfader byggherre

ITALIEN
– Gorizia

LUXEMBURG
– Burg Vianden, kanton Vianden (grevskapet kom i huset Nassaus ägo 1417)

SCHWEIZ
– Schloss Habsburg, Aargau
Königsfelden, Windisch, Aargau. Kloster, grundat där Albrecht I von Habsburg mördades. Berömt för sina glasfönster.

SKÅNE (DANSK OCH SVENSK TID)
– Björnstorps slott läs om byggherren Christina Piper

SVERIGE (EXKL SKÅNE)
– Bergkvara slott, Bergunda utanför Växjö, läs om byggherren Arvid Trolle och hans svärson Jens Holgersen Ulfstand (inlägg februari 2020)
Djursholms slott, Danderyd
– Hörningholms slott
Palatset Makalös, Stockholm (existerar ej längre)
– Runsta slott

TYSKLAND
– Schloss Babenburg, Bagenburg finns ej längre då man på platsen har byggt katedralen i Babenburg (grundad 1002)
– Schloss Celle, Celle, Niedersachsen residens för huset Braunschweig-Lüneburg, se även Streckelplatz med hästskon)
– Burg Harburg, Harburg, Hamburg
– Burg Mangoldstein, Donauwörth, er anfader Ludwig II lät 1256 halshugga sin första hustru Maria här i en påstådd otrohet. Ruin i dag. Förstört av Ludwigs bror Albrecht I von Habsburg von Österreich 1301
– Kloster Fürstenfeld, Fürstenfeldbruck (Bruck), Bayern (straffet påven Alexander IV hittade på för att Ludwig II låtit avrätta sin hustru oskyldigt anklagad för otrohet var att grunda ett kloster)  

ÖSTERRIKE
Burg Gars, Gars am Kampf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s