1929 är botten i Skatts tabell

När byggdes huset jag bor i, Väveriet 20 i Malmö på Grynbodgatan 4? På lantmäteriet står den förargliga siffran 1930. Det stämmer inte.

Grannfastigheten som ingår i bostadsrättsföreningen Väveriet 20-21 heter Väveriet 21 och ligger på Grynbodgatan 6. Huset påstås vara byggt 1929, vilket inte stämmer heller.

Väveriet byggdes 1911-1912

Just nu lever vi med olika byggår. Hos myndigheter heter det 1929 och 1930, vilket stadsbyggnadskontoret bestämt förklarat är fel. Bygglovet är från 1911 och då kan husen absolut inte vara byggda nästan trettio år senare!

Jag har kommit fram till att byggår år 1911-13. Förutom bygglovet visar folkbokföringen att människor flyttar in på fastigheten dessa år från det om tidigare varit ett bomullsväveri och obebott. Läs mer här. 

Att leva med olika byggår skapar förvirring. Styrelsen får ständigt förklara för mäklare hur det ligger till. Det är slöseri med deras tid. Vi behöver ha ett byggår. Dessutom ogillar mitt ordningssinne de skilda uppgifterna som florerar.

Jag vände mig till lantmäteriet och undrade hur man ändrade ett fel. Jag hänvisades till Skatteverket, som var mycket informativ. Det visade sig att jag här fick förklaring till det mystiska 1929, ett byggår som man i fastighetsbranschen vet att man ska ta med en nypa salt.

Skatteverket sätter nämligen taxeringsvärden efter fastighetens ålder. Men ändrar vi från 1929 till 1911, eller för all del till 1349, så händer ingenting. Deras skattetabell för vår typ av fastighet sträcker sig bara till 1929, som är ett sk bottenår. En korrigering betyder alltså inte förändrad skatt för oss.

Samtidigt förklarar detta varför 1929 är vanligt i fastighetsbranschen. Höftar man till med detta år har man aldrig gjort fel gentemot skattmasen!

SKV 3080 används för att nära byggår. Motivering krävs för vilket år som väljs. 1911-13 duger inte. Vi måste ha ett färdigställandår.

Hur gör man då en korrigering? Antingen genom att invänta nästa fastighetsdeklaration och begära rättelse framåt i tiden, vilket jag tycker skapar mer förvirring än klarhet eftersom det blir olika år i arkiven.

Det andra alternativet är att fylla i Skatteverkets blankett 3080, begäran om omprövning för fastighetstaxering.

Så varför gör vi inte detta med en gång? Därför att Skatteverket inte accepterar det vidare angivna 1911-13. Ordet byggår är inte åren fastigheten byggdes utan det år fastigheten klev klar. Och det är just det vi ska klura ut så att vi i SKV 3080 kan ge en väl grundad motivering till varför just 1913 är ett lämpligt år. Eller om det ska vara 1912.

Betyder det så mycket att ändra ett byggår? Flera mäklare har för mig bekräftat att ändringen från 1929/30 till 1911/13 påverkat prisbilden i positiv riktning. Det ligger alltså i allas intresse att korrigera byggåret, även för de som bor kvar och som kanske vill omförhandla sin ränta.

Att skriva husets historia är viktigt även av andra skäl. Det är roligt att ta fram husets själ. Om en dörr ska bytas – hur ska den se ut? Det påverkar i stort som smått. För skattmasen räcker det med 1929, men inte för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s