Nu vet vi – Väveriet 20-21 stod klart 1912

Korka upp champagnen! Vi har äntligen fått ett korrekt färdigställandeår för de två fastigheterna tillhörande Brf Väveriet 20-21 i Malmö. Eller bättre än så. Vi har faktisk till och med ett färdigställandedatum. En födelsedag till husen.

I åratal, eller möjligen årtionden, har det påståtts att våra hus skulle vara byggda 1929 och 1930. Det påstås på Lantmäteriet och hos Skattemyndigheten. Förre ägaren PP Pension påstod dessa byggår då de hyrde ut bostäder. När vi köpte fastigheten av PP Pension hamnade årtalen i vår ekonomiska plan.

Väveriet 20-21 fyller år den 30 september. Nr 4 byggdes före nr 6, dvs tvärsemot vad som uppgetts tidigare.

Det är något som händer när man köper sin bostad och blir bostadsrättsförening på riktigt. Medlemmarna blir intresserade av huset. Det gäller ju att vårda sin egendom och investering.

Ifrågasättandet av de påstådda byggårtalen fanns tidigare, men nu blev det viktigt att få fram. Vi vet nu varför åren 1929 och 1930 har använts: det är bottenåret i skattetabellen. Elaka tungor säger att 1929 är ett varningstecken där ägaren kör fair play mot skattmasen samtidigt som det finns förhoppningar att kunna lura i byggnadsnämnden med billiga lösningar som inte kan betecknas som ett värnande om det historiska utsprunget.

1929 och 1930 är fel. Det har Stadsbyggnadskontorets arkiv meddelat. Det är omöjligt att bygga ett hus på ett 16-17 år gammalt bygglov. Sedan några månader tillbaka har lägenheter sålts med det lite vagare att husen är byggda mellan åren 1911 och 1913. Nu kan vi bli mer specifika, men låt oss förklara hur vi kom till vår slutats!

Bygglov gavs 28 juni 1911

Vi vet att kvarteret huserade ett bomullsväveri. Därav namnet på kvarteret och vår förening: Väveriet. I samband med att bomullsväveriet lades ner styckades tomter av. Vår tomt Väveriet 20 och 21 fick först namnet 1b och 1c. Tomten 1a var hörnhuset på Engelbrektsgatan-Grynbodgatan.

De tre fastigheterna 70 Väveriet, Gamla Staden 1a-c har genom årtionden till och från haft en gemensam historia. Tomten 1a blev polishus och polisverksamheten spillde över i våra fastigheter, bland annat genom att Väveriet 20 fick en lokal finka och då poliser bodde i vår fastighet. Vid den här tiden var det nämligen vanligt att bostaden ingick i lönen och när 1a var fullt behövdes uppenbarligen mer utrymme.

Någon gång på 80-talet köpte Percy Nilsson alla tre fastigheterna. Enligt en Gamla Västerbo var Björn Borg medfinansiär. Percy Nilsson sålde i alla fall hela sitt fastighetsinnehav strax innan kraschen i början på 90-talet. PP Pension blev ny ägare och samförvaltade de tre fastigheterna i knappt tre decennier tills vi bröt oss ur den 17 juni 2019 då köpet av våra två fastigheter Väveriet 20-21gick igenom.

När är då våra två hus byggda? Den 24 mars 1911 köpte Ingrid Jönsson, f 1855 Persson i Tygelsjö och gift med byggmästare Ola Jönsson, de två fastigheterna 1 b och 1c.

En bygglovsansökan lämnades in i april 1911. Det blev snabbt avslag på AJ Nilssons ritningar den 3 maj. Samma månad lämnades ett nytt förslag signerat samma arkitekt in. Byggnadsfirma Ingrid Jönsson fick ja den 28 juni 1911. Härmed hade vi alltså ett startdatum för bygget.

Men när stod husen klara? Vi började med att titta i församlingsböckerna för Sankt Petri för tre perioder där 70 Väveriet ingår:

1907-1912 SE/MSA/00619/A II a/36
1912-1917 SE/MSA/00619/A II a/52
1917-1923 SE/MSA/00619/A II a/68

Församlingsbok 1907-12. Hus 1 finns i korsningen Engelbrektsgatan-Grynbodgatan.

Först heter våra hus 12b och 12c. I rött nya nummer på gatorna 1913. Alltså stod husen klara före skiftet av nummer 1913.

Den första boken avslutas sommaren 1912. Våra två hus finns inte med. Däremot finns ett ”Hus nr 1” med adress Engelbrektsgatan 29 och Grynbodgatan 12 med. Bara några få personer bor här.

Den andra boken inleds i juli månad 1912. Plötsligt finns våra hus med.

I juli 1912 års startar nästa församlingsbok. Gissningsvis då Gamla Staden expanderar och uppslagen inte räcker till. Staden förbereder sig för världsutställningen 1914.

Vi kan alltså ringa in färdigställandet. I juli 1912 finns inte våra två hus. Eller ja. De är troligen under uppförande men är alltså inte färdiga.

I registret till församlingsboken 1912-1917 hänvisas till pagina 302, vilket förvirrat mig. Men nu har jag upptäckt att fastigheterna även finns på pagina 120-128, vilket nu så här i efterhand gör saker klart som korvspad. Nu syns tydligt att ett tjugotal familjer flyttar in hösten 1912.

Kärt barn har många namn. Så även på Grynbodgatan. Dagens Väveriet 19, 20 och 21 med adress Grynbodgatan 2, 4 och 6 hette vid den här tiden Grynbodgatan 12a, 12b och 12c. 12 a är alltså polisstationen, medan 12b och 12c är våra fastigheter.

Polishuset fick först adress Engelbrektsgatan 19 för att sedan vid stora nummerbytet i Malmö bli Engelbrektsgatan 17.

Det viktigaste att notera är att adresserna 12a, 12b och 12c är överstrukna och ersatta av adresserna Grynbodgatan 2, 4 och 6.

Det som hänt var den berömda gatuomnumreringen i Malmö 1913. Effekten av denna kan beskådas på fasaden på Engelbrektsgatan 17. Byggmästaren fick alltså år 1912 inhugget adresserna 29 på fasaderna. Knappt hade byggdammet lagt sig förrän Malmö stad ändrade sig och då fick fastighetsägaren sätta ett 17a och 17b ovanpå.


Härmed kan vi konstatera att våra hus stod klara FÖRE den berömda gatuomnumreringen 1913.

Så visade det sig till slut att svaret fanns mitt framför näsan. I ett mejl från 2019 refererar Malmö stadsbyggnadskontor till sin loggbok. Den 30 september 2012 hade avsyning skett på tomterna. Jag fokuserade på ordet tomt, och kopplade inte detta till byggnaden.

Men vid en ny förfrågan fick jag loggboken avfotograferad och levererad högupplöst. Svart på vitt står det att alla bjälklag och skorstenar stod klara våren och sommaren 1912. Avsyning, det vill sägs slutbesiktning, skedde den 30 september 1912. Inflyttning av familjer sker, enligt församlingsboken, från oktober samma år.

Loggboken. Grunden läggs höst/vinter 1911. Bjälklagen är klara vinter/vår 1912. Takstolar klara i april, skorstenar juni och juli. Slutbesiktning sker 30 september 1912.

Därmed är utredningen klar. Vi fick inte bara ett byggår. Vi fick också en födelsedag till våra hus.

Den 30 september 1912 stod husen klara. Nu återstår att begära rättelse hos Skattemyndigheten, där denna text är bevisningen som kommer att läggas fram.

Själv ser fram emot fredagen den 30 september 2022. Då fyller nämligen våra två fastigheter Väveriet 20 och 21 på adressen Gryndbodgatan 4 och 6 hela 110 år. Det måste vi fira! Fast vi kan ju börja redan 2021 med 109-årsdagen.

Varför denna långa text? Därför att detta är skrivet som det bevis en myndighet ska granska. Det är nu tid att begära en rättelse i arkiven. I efterhand.

En kommentar

  1. […] De har gäckat mig. Mitt hus byggherre Ingrid Jönsson och hennes man samt inte minst vår arkitekt A.J. Nilsson, den mest mystiske av dem alla ty vi vet inte vem han var. Jag bor på Grynbodgatan 4 i Malmö och 2019 genomfördes en bostadsrättsombildning där de två fastigheterna på Grynbodgatan 4 och 6 blev Brf Väveriet 20-21. Sommaren 2019 sålde PP Pension våra två fastigheter med påståendet att de var byggda 1929 och 1930, vilket triggade arkivråttan i mig ty det var något som kändes fel. Våra hus såg inte ut som 30-talsskapelser. Numera vet vi att bygglov gavs 1911, att grunden lades nu i höst för 110 år sedan och att slutbesiktning skedde 30 september 1912, läs mer här. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s