Släkten i Helsingör – Oxernes gaard

Sommaren 2019 besökte Gunnar och jag Helsingör. Ett av målen var att vandra i släktens spår. Två släktgrenar utforskades.

Hur många gånger har jag vandrat i gränden förbi Oxernes gaard? Åtskilliga. Aldrig tidigare har jag haft en tanke på vad gränden heter. Vem som byggde gården. Nu gick vi här av en särskild anledning.

Gunnar Ekberg vid anfaderns hus. Fjorton generationer bort hittar vi riksrådet och länsman på Krogen i Helsingör Johan Pedersen Oxe. Foto: Lena Breitner

Gränden heter Gammel Færgestræde och huset med adressen Stengade 66 är Helsingörs äldsta bevarade hus. Det byggdes av länsman Johan Pedersen Oxe på Krogen eller Ørekrogen, den dåvarande fästningen där Kronborgs slott står i dag.

Krogen hade byggts på 1420-talet och Johan Oxe fick förläningen senast 1454, då han var slottsherre på Köpenhamns slott. Han blev riksråd och var under något årtionde eller två verksam som länsman i Helsingör innan han blev länsman i Helsingborg istället.

Kronborgs slott uppfördes där fästningen Ørekrogen eller Krogen låg. Där var Johan Pedersen Oxe länsman. Foto: Lena Breitner

Dorothea av Brandenburg hade Johan Oxe med som resesällskap två gånger till Rom. Den påvliga ceremonimästaren hade föga gott att säga om honom och kallade honom homo litteris et moribus carens totus rusticanus. Bild: Wikipedia

Johan Pedersen Oxe var född cirka 1430 och dog 1490 eller 1491, troligen på Torsjö. Han var gift två gånger, varav Gunnar och hans släkt stammar från den andra hustrun Inger Torbensdatter Bille.

När Inger Bille någon gång före 1483 gifte sig med Johan Oxe var han redan hofmester hos drottning Dorothea och hade 1475 följt med henne på pilgrimsresa till Rom.

Om det var vid denna resan eller vid pilgrimsresan med drottningen 1488 vet jag inte, men den påvliga ceremonimästaren fattade inte tycke för Johan Oxe utan kallade honom homo litteris et moribus carens totus rusticanus, det vill säga en grov och outbildad jordbrukare.

Den uradliga släkten oxe har en oxe i sitt vapen. Adelsätten dog ut på 1500-talet. Spåren efter dem hittar man bland annat i Helsingör. Bild: Wikipeida

Huset har byggts om och till genom århundradena. Foto: Lena Breitner

1459 lade Johan Pedersen Oxe första byggstenen till huset i korsningen Stengade – Gammel Færgestræde. Gunnars anmoder Inger Torbensdatter Bille borde därför ha bott i huset, åtminstone periodvis. Johan Pedersen Oxe var en förmögen man med många ägor i det som i dag är Danmark, Skåne och Halland. Bland annat hade han fått Torsjö i Skåne med första giftet.

1455 blev han riksråd i Danmark och juni 1457 närvarar han vid Kristian I:s kröning till svensk kung i Uppsala. Johan Pedersen Oxe blev här dubbad till riddare.

Gunnars anfader lade första byggstenen 1459. Foto: Lena Breitner

Marken på Stengade 66 fick Johan Pedersen Oxe av Christian I.

Johan Pedersen Oxe dubbades till riddare när Kristian I kröntes till kung i Uppsala i juni 1467.
Bild: Wikipedia

Oxe är en dansk uradlig släkt som lär ha invandrat från Franken, troligen under Valdemar Attedags tid. Släkten dog ut på 1500-talet på svärdssidan.

Johan Pedersen Oxes son Johan Johansen Oxe fick en dotter Anne Johansen Oxe som av sin man fick Oxholms gods på Nordjylland uppkallat efter sig. Gunnar är bördig efter Anne Johansen Oxes syster Mette Johansdatter Oxe, som gifte sig med Hans Barnekow, som var född på Ralsvik på Rügen.

Kring Mette Johansdotter Oxes bror Peder Oxe til Nielstrup (1520-1575) finns många skrönor. Han ska ha levt ett utsvävande liv men fått de danska finanserna på fötter. Troligen är det om honom en av krönorna i Skeingeborg i norra Skåne handlar om. Han var riktigt elak mot bönderna, som hade det eländigt. Djävulen brukade komma på besök för att spela schak med borgherren. En dag fick Peder Oxe skjuts i djävulens vagn och kom aldrig tillbaka. 

Sankt Olai domkyrka i Helsingör är en sevärdhet för släkten, och inte bara för Oxarnas gravkapell. Foto: Lena Breitner

I domkyrkan i Helsingör Sankt Olai, som färdigställdes i mitten på 1500-talet, finner man ett eget gravkapell för Oxe-släkten. Vid Johan Pedersen Oxes tid fanns alltså inte Olai utan bara en sockenkyrka. Någon gång på 1400-talet uppfördes en kyrka i tegel. Norr om denna uppförde Johan Pedersen Oxe på 1470-talet ett kapellet som gravplats för sin släkt. Detta kapell fick namnet Trefoldighetskapellet och ligger numera inne i domkyrkan.

Vapenskölden för Oxe tecknad av Anders Thiset, en historiker och heraldiker som levde på 1800-talet. Bild: Wikipedia

Så här hänger det ihop. Gunnars farfars morfars farfars farfars farfars farmors farfar byggde ett hus i Helsingör 1459. Bild: Lena Breitner

2 kommentarer

  1. […] Leyels hus ligger än i dag på Stengade 70 och 72-74. Förste ägare i släkten Leyel verkar ha varit Sander Leyel och därefter ägdes husen av Fredrik Leyel. Helsingörs Lexikon har utmärkt information om husen. När Fredrik Leyel dog 1601 delades egendomarna upp. En annan gren av Gunnars släkt var också involverad i Öresundstullen på 1500-talet. Det var Peder Oxe til Nielstrup som hade hus på Oxernes Gaard, som jag skrivit om här. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s