Ingrid Nilssons far var baron Barnekow

”Vissheten blir allt större om att Måns Bock alias Måns Lurifax alias Magnus Stenbock, som står staty i Helsingborg, är Gunnar Ekbergs och Ulla Hanssons farfars morfars farfars morfar.”

Orden som handlar om mitt sökande efter min mans och svägerskas okända anfader är från den 24 oktober 2018 och mitt inlägg på Facebook fortsätter:

”Det har alltid gått rykten i familjen Ekberg om att en Barnekow är far till Gunnar Ekbergs och Ulla Hanssons farfars mor Ingrid. Som av en händelse råkade Ingrids mamma jobba som piga hos löjtnanten ryttmästaren och baronen Claes Edward Barnekow i Ängelholm vid den aktuella tidpunkten och när hon blev gravid flydde hon en nyårsafton från Ängelholm och familjen Barnekow till Tommaholma, där Ingrid föddes i maj 1857.

Året därpå fick Ingrids mamma Cecilia Påhlsdotter böta 32 öre för lägesmål. Rykten hjälper ju inte, men nu när vi är uppe i tre DNA-träffar som alla sammanstrålar kring den käre Claes Edward Barnekow så nu börjar det kallas näst intill visshet. Vi hoppas innerligt att ryttmästaren var snygg och charmant mot vår lilla Cecilia.”

Den 31 maj 2018 hade min mans DNA-test på FTDNA gått igenom. Jag satt och tittade på träffarna och fattade absolut ingenting.

Släktforskning var inget nytt för mig. Jag var unik som vid 23 års ålder hade börjat forska på pappas släkt på microfilmstiden. Vi talar om 90-talet då jag och pensionärerna satt på Växjö bibliotek. Pappas släkt var lätt, ty alla anfäder var snälla och tog hand om sina föräldrar, som hamnade på undantag på gården. Jag kunde ofta följa flera generationer på samma uppslag. Med DNA bekräftade jag det jag redan visste.

Farfars mor och farfars far var båda födda med fader okänt..

Med min man var det annorlunda. Han kom från en skånsk arbetarsläkt som flyttade hit och dit. En kusins fru hade gjort en enorm insats på min mans möderne men på fädernet var det ganska outforskat. En snabb research visade dessutom att farfars far och farfars mor var oäkta.

Sven Olof Ekberg skriver om faster Ingeborgs besök i Malmö söndagen den 19 april 1964. En greveson påstod vara far till hans farmor. Foto: Lena Breitner

Någon gång i september månad 2018 kom det plötsligt upp en jättebra men lite udda träff på min man, föreslagen 2nd-4th cousin. Han passade inte alls in i min mans träd med vagnmakare, potatishandlare, plåtslagarmästare och gjuteriarbetare. Han tillhörde en känd adelsfamilj.

Exakt när jag tog del av ryktet om att min mans farfars mor Ingrid Nilsson skulle ha varit barn till en Barnekow vet jag inte, men det måste ha varit före 2009 då min man kom ut med sina memoarer De ska ju ändå dö – tio år i svensk underrättelsetjänst (Fischer & Co, Lind & Co). Under bokskrivande hade han stöd av sin fars välskrivna gamla dagböcker. Parallellt med att han i april 1964 dök på en sjunken sovjetisk spiontrålare hade föräldrarna besök av faster Ingeborg.

”Hennes mor, min farmor, var född utom äktenskapet och det påstods att en greveson, Barnekow, var far till henne. Farmors mor var vid den tiden tjänande på ett gods som ägdes av en greve Barnekow vars son således skulle vara far till farmor”, står det i dagboken.

Där och då gav jag inte mycket för påståendet. Folk vill ju iblanda vara lite märkvärdiga.

Medan Gunnar Ekberg hade fullt upp med en sovjetisk spiontrålare som sjunkit i Öresund kom faster Ingeborg och berättade för hans far om att en greve Barnekows son var far till hans farmor. Foto från De ska ju ändå dö – tio år i svensk underrättelsetjänst

Tio år senare stod jag med en DNA-träff som inte gick att förneka. Jag visste att det kan vara ovanligt att adeln DNA-testar sig. Dels har de ju redan sin stamtavla klar. Dels kan man hitta känslig ny släktskap, eller rakt på sak konsekvensen av allt från våldtäkt till förälskelse.

Efter lite funderande mejlade jag till DNA-träffen och förklarade mitt ärende. Undrade om det måhända fanns en koppling till Barnkow på adelsmannens träd? Svaret jag fick var att någon annan redan hört av sig i ett liknande ärende. Och Barnekow-kopplingen var nu tillagd i trädet.

Redan på våren 2018 hade jag fått span på en annan man. Efter lite research fattade jag att han kom från svenskt näringsliv och som visade sig ha tydliga kopplingar till den skånska adeln. Han satt som hand i handske i min beviskedja. Jag kontaktade även honom här på hösten 2018.

Vi gjorde även test på Ancestry och fick flera nya adelsträffar.

Under Gunnar Ekbergs arbete med sina memoarer De ska ju ändå dö – tio år i svensk underrättelsetjänst, fann han mycket stöd i fadern Sven Olof Ekbergs välskrivna och detaljerade dagböcker. Foto: Lena Breitner

Någonstans här började mitt DNA-forskande bli bättre än vilket kriminaldrama som helst på tv. Jag var detektiv, åklagare och domare på en gång – förutom släktforskare alltså!

Vanlig pappersforskning hade visat att Gunnar Ekbergs och Ulla Hanssons farfars mormor Cecilia Påhlsdotter hade blivit faderlös vid 12 års ålder. Pappan Påhl Andersson hade dött utfattig i Tussjöholms jordstuga år 1843. Vid 16 får hon börja jobba som piga.

Den 22 april 1854 får hon flyttbetyg från Norra Rörum. Hon noteras flytta till baron Barnekow i Ängelholm. Hon tjänar först som piga hos löjtnanten och ryttmästaren Claes Edward Barnekow innan hon 1855 flyttar till en timmermästare Johannes Pettersson, född 1819 i Hishult för att bli piga där.

Det är oklart, men 1855 verkar hon för en kort tid vara tillbaka hos baron Barnekow. Visserligen står hon inte överstruken hos timmermannen, men i flyttlängden står noterat att hon den 29 december 1855 lämnar baron Barnekows hem och församlingen. Två dagar före nyårsafton är en udda tid att flytta. Hon bosätter sig i Matteröd hos sin syster Kjelu Påhlsdotter och hennes man i Tommaholma där hon den 16 maj 1857 föder en dotter, som får namnet Ingrid Nilsson.

Vid dopet var systern och hennes man vittnen, liksom en dräng vid Pehr Nilsson, vilket förvirrade mig ett tag. Jag tror nu att Pehr Nilsson är ett medvetet utlagt villospår.

Dagens prästgård i Norra Mellby är uppförd 1929, det vills säga efter Fredrik Horneys tid som präst här.

Norra Mellby prästgård med ett nyare hus från 1929.

Länge letade jag efter en Nils, som skulle kunna vara far till Ingrid, men någon Nils som passade in stod inte att finna. I dag är jag helt säker på att Nils var ett hittepå för att skydda baronen, som var militär.

Att begå hor med pigan i hushållet hade helt klart skadat Claes Edward Barnekows militära karriär. 1853 hade han utsetts till ryttmästare. Frågan är om han då hade utnämnts till riddare av Svärdsorden, RSO, 1860-05-05, eller RDDO 1861-05-22, vilket jag utläser till Riddare av Dannebrogorden, vilket framgår av Adelsvapen.com.

Den 10 november 1867 tar Cecilia Påhlsdotter ut lysning i Norra Mellby kyrka.

Den 4 januari 1868 vigdes Cecilia Påhlsdotter med änkemanen och torparen Elias Johnson i Norra Mellby kyrka. De får två gemensamma döttrar. Avkommor som dna-testat sig har varit till stor hjälp vid analysen.

Baron Barnekows ära verkar inte ha skadats. Ensam fick Cecilia Påhlsdotter ta skammen och betala 32 öre för lägesmål.

Helt ensam var hon nog ändå inte. Det känns som om en hand hålls över hennes fortsatta leverne. Bland annat får hon 1881-62 bli piga hos kyrkoherde Fredrik Horney, Jane Horneys farfars far, på Mellby prästgård.

Många skisser görs upp över adliga och icke-adliga träffar. Bild: Lena Breitner

Men hur skulle jag kunna fälla mitt avgörande? Här på sommaren och hösten 2018 börjar jag kontakta släktingar till min man. Det blir flera möten där fotografier vi inte tidigare sett tas fram, eller där vi plötsligt kan identifiera alla personer vi själva haft bild.

Flera av släktingarna vill hjälpa till med dna-forskningen. Innan året är slut har sex personer bördiga efter Ingrid Nilsson testat sig. Ytterligare gjorde tester året därpå.

Flera i släkten tyckte det var spännande att få veta om de också var släkt med Magnus Stenbock, som var Claes Edward Barnekows farfars morfar. Foto: Lena Breitner

Den allra viktigaste att testa skulle visa sig vara Ingrid Nilssons enda kvarlevande barnbarn Elisabeth. Tyvärr finns hon inte längre bland oss men genom henne fick vi de allra bästa träffarna som en eller två generationer bort inte hade.

Elisabeth berättade om en familjehemlighet. Ingrid Nilsson var visserligen gift med gjuteriarbetare Anders Bengtsson Ekberg, men hon hade sent i livet en affär med ”en Panzar” och som hennes mamma och en annan kvinna i Stockholm hade fått ärva. Efter lite research identifierades mannen som läkaren Johan Panza, född i Saxtorp 15 nov 1851.

I kyrkböckerna står Anders Bengtsson Ekberg som far till Thora, men det är alltså inte sant, vilket vi bevisat via dna.

Den viktigaste av alla att dna-testa var Ingrid Nilssons enda levande barnbarn. Elisabeth hann få se sitt namn i Per Anderssons nådiga lunta om Gustav Vasas alla ättlingar. Foto: Lena Breitner

Sammantaget hade vi nu ett enormt nätverk av dna-träffar som ledde till den skyldige: Claes Edward Barnekow och där jag i samma veva tillsammans med en annan släktforskare i Lund lyckades bevisa att en dräng på Torups slott var far till Ingrid Nilssons blivande make Anders Bengtsson Ekberg, som även han fötts oäkta.

Halvsyskon och otroheter har visat sig i flera fall vara en tillgång när dna-analyser skulle genomföras.

Dagen före midsommar 2019 kontaktade jag genealogen Per Andersson, som var i slutredigeringen av sin nådiga lunta om Gustav Vasas alla ättlingar. Den här har du säkert inte hört talas om, menade jag.

Det slutade med att jag jobbade flera timmar på midsommarafton 2019 så att jag fick iväg min dna-analys. Därefter följde en lång skriftväxling för att kartlägga Ingrid Nilssons alla avkommor. Släktrelationer som tappats kunde tas upp igen, även över Öresund.

Hur vet jag då att det inte är Claes Edward Barnekows far, farbror, bror eller tonårige son som var den skyldige? Faktum är att det är tack vare dna-testet på Elisabeth som vi fick det avgörande beviset.

Genom att hon har så många olika dna-träffar som är kopplade till adeln har vi kunnat konstatera att det är game set and match. Claes Edward Barnekow var den skyldige.

Cecilia Påhlsdotters flykt från Ängelholm den 29 december 1856 får dessutom bara sin naturliga förklaring om Claes Edward Barnekow är fadern. Cecilias syster är enormt fattig, men det är som en hand hålls över Cecilia och hennes dotter de första åren innan hon träffar Elias Johnsson och gifter sig. Genom att hålla tyst räddas baronens militära karriär och anseende.

DNA painter visar att Claes Edward Barnekows far, farbror, bror eller son inte kan vara far till Ingrid Nilsson. Det finns bara en kandidat: Claes Edward Barnekow.

För den som kanske har lite svårt att förstå DNA-painter har ni förklaringen här:

Vi har valt ut fem personer som vi vet var de befinner sig i släktträdet i förhållande till Claes Edward Barnekow. Vi placerar dem på rätt plats och ger dem deras träffbild i cM på Elisabeth.

Därefter ritar vi in Ingrid Nilsson på olika hypotetiska platser. Dels som barn till Claes Edward Barnekows far, farbror, bror och son. Dels som barn till Claes Edward Barnekow själv.

De röda markeringarna med core=0 är statistiska omöjligheter. Alltså kan fadern, farbrodern, brodern och sonen inte vara skyldiga.

Statistiskt sett är det möjligt att Elisabeth var barnbarn till Thora (vilket vi vet att hon inte var). Det är däremot 15 gånger så hög sannolikhet, eller för all del det allra sannolikaste vi kan hitta, att Elisabeth var barn till Thora och barnbarnsbarn till Claes Edward Barnekow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s