Peter Hegardt och turism i Coronatider

Jag hade planerat att guida min man Gunnar Ekberg om hans släkt i utkanten av Wien veckan efter påsk. Detta gick om intet för många dagar sedan. Ja, ni vet. Corona.

Gunnar Ekberg gick några kvarter och hittade sina anfäder Peter Hegardt och Margaretha Faxe. Foto: Lena Breitner Ekberg

<p class="has-drop-cap has-very-dark-gray-color has-light-green-cyan-background-color has-text-color has-background" value="<amp-fit-text layout="fixed-height" min-font-size="6" max-font-size="72" height="80">Alla, eller åtminstone rätt många, ska just nu ägna sig åt social distansering. Vad är bättre då än att utforska sina närmsta kvarter. Söndagen var en solig men väldigt kall. Vi gick ett antal kvarter till Caroli kyrka för att söka Gunnar Ekbergs rötterAlla, eller åtminstone rätt många, ska just nu ägna sig åt social distansering. Vad är bättre då än att utforska sina närmsta kvarter. Söndagen var en solig men väldigt kall. Vi gick ett antal kvarter till Caroli kyrka för att söka Gunnar Ekbergs rötter

Det visade sig bli en helt Coronaanpassad tur. Vi stod utomhus och kunde studera en gravstenen på väggen över Peter Hegardt och hans hustru Margaretha Jörgendatter Faxe. Peter Hegardt var född i Tyskland men flyttade till Malmö och blev handlare och rådman i staden. Han blev framgångsrik ty han kunde köpa Svenstorps slott och ett berömt hus på Stora Södergatan 22 i Lund. Via dottern Maria hamnade Svenstorp i släkten Gyllenkroks slotts ägo och blev fiedeikommiss.

Margaretha Jörgensdatter Faxe var dotter till en präst i Skabersjö som är avbildad i kyrkan med alla fruar och barn. Ännu ett besöksmål i Coronatider. Men kanske något vi tar i sommar.

Peter Hegardt är också känd för att ha köpt ett hus på Stora Södergatan 22 i Lund. Det gamla stenhuset passade sonen Martin väl när han återvände från kontinenten och blev professor i Lund. Men sedan kom Karl XII hem från Bender och kronan rekvirerade huset. Karl XII tog huset i besittning och bodde här cirka två år. Som plåster på sonen blev Martin Hegardt, Maria Petersdotter Hegardts bror, adlad.

Här har ni släktskapet.

2 kommentarer

  1. […] Ett barnbarn till Fredrik Leyel var Gunnars anmoder Anne Johansdatter Wilumsen. Hon gifte sig med Jacob Clausen, som var borgmästare i Malmö. Deras dotter Elline Helena Jacobsdatter född 1638 gifte sig med Jörgen Faxe eller Georgius Faxovious som han också kallade sig. Det var en dansk präst som själv hävdar att han var från ”Faxe” på Själland. Jörgen Faxe var prost på Skabersjö och i kyrkan finns en epitaf över honom, hans två hustrur och tretton barn. Ett av Elline Helena Jacobsdatters och Jörgen Faxes barn var Gunnars anmoder Margareta Jörgensdatter Faxe, som gifte sig med Peter Hegardt. Peter Hegardt var från Tyskland och han köpte Svenstorp och via dottern Maria Hegardt förs slottet in i släkten Gyllenkroks ägo. Maria Hegardts bror Martin Hegard blev domprost och teolog som hade studerat i Tyskland och England. När Martin Hegard 1714 tillträdde en professur i Lund bosatte han sig i ett hus på Stora Södergatan som fadern Peter Hegardt, död 1711, köpt ett par år tidigare. När Karl XII återkom till Sverige efter kalabaliken i Bender rekvirerades huset, som var ett av få stenhus, av kronan. Martin Hegardt fick gissningsvis flytta ut. Det som i dag kallas Karl XII-huset var kungligt residens 1716-1718 och som plåster på såren adlades Martin Hegardt. Martin Hegardt utnämndes till rektor för Lunds universitet 1719 och 1727. Peter Hegardt och hans fru har gjort avtryck i Malmö. Bland annat finns deras epitaf att beskåda i Sankt Petri kyrka och deras gravsten utanpå Caroli kyrka. […]

    Gilla

  2. […] Ett barnbarn till Fredrik Leyel var Gunnars anmoder Anne Johansdatter Wilumsen. Hon gifte sig med Jacob Clausen, som var borgmästare i Malmö. Deras dotter Elline Helena Jacobsdatter född 1638 gifte sig med Jörgen Faxe eller Georgius Faxovious som han också kallade sig. Det var en dansk präst som själv hävdar att han var från ”Faxe” på Själland. Jörgen Faxe var prost på Skabersjö och i kyrkan finns en epitaf över honom, hans två hustrur och tretton barn. Ett av Elline Helena Jacobsdatters och Jörgen Faxes barn var Gunnars anmoder Margareta Jörgensdatter Faxe, som gifte sig med Peter Hegardt. Peter Hegardt var från Tyskland och han köpte Svenstorp och via dottern Maria Hegardt förs slottet in i släkten Gyllenkroks ägo. Maria Hegardts bror Martin Hegard blev domprost och teolog som hade studerat i Tyskland och England. När Martin Hegard 1714 tillträdde en professur i Lund bosatte han sig i ett hus på Stora Södergatan som fadern Peter Hegardt, död 1711, köpt ett par år tidigare. När Karl XII återkom till Sverige efter kalabaliken i Bender rekvirerades huset, som var ett av få stenhus, av kronan. Martin Hegardt fick gissningsvis flytta ut. Det som i dag kallas Karl XII-huset var kungligt residens 1716-1718 och som plåster på såren adlades Martin Hegardt. Martin Hegardt utnämndes till rektor för Lunds universitet 1719 och 1727. Peter Hegardt och hans fru har gjort avtryck i Malmö. Bland annat finns deras epitaf att beskåda i Sankt Petri kyrka och deras gravsten utanpå Caroli kyrka. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s