Jag hade planerat att guida min man Gunnar Ekberg om hans släkt i utkanten av Wien veckan efter påsk. Detta gick om intet för många dagar sedan. Ja, ni vet. Corona.

Gunnar Ekberg gick några kvarter och hittade sina anfäder Peter Hegardt och Margaretha Faxe. Foto: Lena Breitner Ekberg

<p class="has-drop-cap has-very-dark-gray-color has-light-green-cyan-background-color has-text-color has-background" value="<amp-fit-text layout="fixed-height" min-font-size="6" max-font-size="72" height="80">Alla, eller åtminstone rätt många, ska just nu ägna sig åt social distansering. Vad är bättre då än att utforska sina närmsta kvarter. Söndagen var en solig men väldigt kall. Vi gick ett antal kvarter till Caroli kyrka för att söka Gunnar Ekbergs rötterAlla, eller åtminstone rätt många, ska just nu ägna sig åt social distansering. Vad är bättre då än att utforska sina närmsta kvarter. Söndagen var en solig men väldigt kall. Vi gick ett antal kvarter till Caroli kyrka för att söka Gunnar Ekbergs rötter

Det visade sig bli en helt Coronaanpassad tur. Vi stod utomhus och kunde studera en gravstenen på väggen över Peter Hegardt och hans hustru Margaretha Jörgendatter Faxe. Peter Hegardt var född i Tyskland men flyttade till Malmö och blev handlare och rådman i staden. Han blev framgångsrik ty han kunde köpa Svenstorps slott och ett berömt hus på Stora Södergatan 22 i Lund. Via dottern Maria hamnade Svenstorp i släkten Gyllenkroks slotts ägo och blev fiedeikommiss.

Margaretha Jörgensdatter Faxe var dotter till en präst i Skabersjö som är avbildad i kyrkan med alla fruar och barn. Ännu ett besöksmål i Coronatider. Men kanske något vi tar i sommar.

Peter Hegardt är också känd för att ha köpt ett hus på Stora Södergatan 22 i Lund. Det gamla stenhuset passade sonen Martin väl när han återvände från kontinenten och blev professor i Lund. Men sedan kom Karl XII hem från Bender och kronan rekvirerade huset. Karl XII tog huset i besittning och bodde här cirka två år. Som plåster på sonen blev Martin Hegardt, Maria Petersdotter Hegardts bror, adlad.

Här har ni släktskapet.

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.

2 Comment on “Peter Hegardt och turism i Coronatider

  1. Pingback: Släkten som samlade in Öresundstullen | Lena Breitner om släktforskning, DNA och andra arkivfynd

  2. Pingback: Släkten som samlade in Öresundstullen | Lena Breitner om släktforskning, DNA och andra arkivfynd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: