Ekbergs Bergkvara och Glimmingehus

Jag är född i Vederslöv utanför Växjö. Hela högstadietiden åkte jag dagligen förbi skyltarna till Bergkvara. Ett slott och en slottsruin, som jag har besökt, men inte tänkt så mycket mer på.

I somras förevigades Gunnar Ekberg i resterna av Arvid Trolles påkostade borg, Bergkvara slottsruin, som kan besökas året om. Foto: Lena Breitner


I somras åkte min man Gunnar Ekberg och jag till slottsruinen. Den otroligt påkostade borgen med hängande torn var uppförd av hans anfader Arvid Birgersson Trolle (1430-1505).

Bergkvara ska ha kommit i släkten Trolles ägo på 1400-talet. Efter att sätesgården brändes under unionsstriderna 1467 och 1469 lät Arvid Trolle uppföra slottet, som senare belägrades under Dackefejden 1542 där familjen Trolle fick fly. Nils Dacke brände slottet, som i dag alltså är ruin och tillgänglig för besökare. Det finns bra presentation av slottet historia vid parkeringen. En liten promenad till ruinen krävs.

Bergkvara slottsruin kan besökas året om. Längs med fasaderna hängde fyra torn, vilket måste ha varit oerhört imponerande för samtiden. Foto: Lena Breitner

Arvid Trolle ska ligga begravd i Lunds domkyrka, men graven har vi inte tittat på ännu. Däremot har vi besökt Bergunda kyrka, som var familjen Trolles kyrka. Tornet till kyrkan stammar från medeltiden. Även jag har släkt i Bergunda så våra förfäder kan ju någonstans ha mötts, om inte annat i kyrkan.

Bergkvara och familjen Trolle är intimt förknippad med Bergunda kyrka. Den romanska kyrkan har ett senmedeltida torn från Trolles tid. Tornet var troligen även försvarsanläggning med flera våningsplan. Foto: Lena Breitner

Arvid Trolle var han den störste private jordägaren i Norden i sin samtid. Bara i Sverige ägde han närmre tusen gårdar, bland annat gårdar i Vederslöv där jag kommer från.

Bergkvara slott med sina hängande torn finns avbildat i Sueciaverket, vilket man kan hitta på KB:s hemsida.

Arvid Trolles dotter Margareta gifte sig 29 juli 1498 på Visborgs slottskapell med den danske länsherren på Gulland (Gotland) och sjörövaren Jens Holgersen Ulvstand (svenska Jens Holgersson Ulfstand). Året därpå började han bygga Glimmingehus eller Store Glemminge, som Jens Holgersen Ulvstand benämner det 1499. Slottet har vi besökt många gånger, men det har som sagt var fått en ny betydelse för familjen Ekberg.

Store Glemmige var inledningsvis en stor gård eller ett gods som troligen fanns i Ulvstandsläktens ägo redan på 1300-talet. Numera är det känt för Adam von Dürens byggnadsverk Glimmingehus, som var bostad för familjen Ulvstand under cirka femtio år. Senare blev det kornmagasin. De flesta av stenarna är från trakten, men några är importerade från Gotland.

Jag har besökt Glimmingehus många gånger, men aldrig i egenskap av släktforskare. Jens Holgersen Ulvstand är Gunnar Ekbergs anfader fjorton generationer bort. Foto: Bengt A Lundberg/Riksantikvarieämbetet 

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Information om borgens historia och besökstider finns på Riksantikvarieämbetets hemsida http://www.raa.se eller följ länken här.

Här har ni en intressant artikel ur Populär historia, som berättar om Despoten från Österlen, Nils Holgersen Ulvstand, som bland annat i egenskap av dansk länsherre på Gotland sög ut befolkningen genom orimliga skatter och avgifter. Han bedrev sin verksamhet från Visborgs slott i Visby. Visborgs slott finns att beskåda på Kutatavlan i Fårö kyrka och finns uppställd som modell i Visby.

14-15 generationer bort från Gunnar Ekberg hittar vi byggherrarna till ett slott utanför Växjö och en berömd borg på Österlen. Genom Bergkvara och Store Glemminge förenas släkterna Trolle och Ulvstand.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s