Den helige anfadern Leopold och hans vinkällare

Den som besöker Klosterneuburg kan få se en fantastisk tapet där hela släkten Babenberg är uppmålad. Här är en detalj som visar Leopold den helige alias Leopold III, som är skyddshelgon i Österrike och min mans anfader. Foto ©Stift Klosterneuburg

I morgon är det den 15 november. Då har Leopold namnsdag. Det var då han dog för 886 år sedan. Min man Gunnar Ekbergs anfader Leopold III av Österrike, vars död är orsaken till att alla barn i Wien och Niederösterreich har ledigt denna dag. 

År 2020 hade vi tänkt åka till Wien och resa i Leopold III:s fotspår. Det kom en pandemi emellan, men planerna finns kvar. Ett bevis för hur roligt det är att släktforska är att hitta nya resmål. Och ja, till Leopolds dödsplats ska vi!

Om Leopold III kan man säga mycket, men låt oss börja med att gå över tusen år bakåt i tiden. Till Leopold III:s farfars farfar som kallades Liupo, men som egentligen hette Liutpold. Den 21 juli år 976 utsågs han till den förste markgreven av Österrike. Detta datum räknas som Österrikes grundande.

För eftervärlden är Liupo känd som Ludvig I von Österreich. Han var den förste av ätten Babenberg, som styrde Österrike vid den här tiden. Via hans son Adalbert, som gifte sig med dogen Ottone Orseolos dotter Frozza, är min man bördig efter en dryg handfull doger av Venedig samt inte minst kungar på den ungerska tronen av släkten Arpad. Ännu fler anledningar att leka turist i släktens spår! 

Vinkällaren ligger 36 meter under mark. Foto: ©Stift Klosterneuburg

Österrike har sju skyddshelgon. En av dem är alltså Leopold III, som dog den 15 november 1136. Sankt Leopold var född 1073, troligen i Kamp i Niederösterreich eller på borgen Babenberg i Gars am Kamp, en tidigare huvudstad i forna Österrike. Ätten Babenberg har haft både Gars am Kamp och Melk som säte. I Burg Gars i Gars am Kamp hade Leopold den helige och hans far Leopold II (den vackre) sitt säte åren 1075-1095.

Leopold III blev markgreve över Österrike 1095 och han var gift två gånger. Andra hustrun var min mans anmoder Agnes von Waiblingen, som var dotter till den tysk-romerske kejsaren Henrich IV och Bertha av huset Savoy. 

Klosterneuburg är ett över 900-årigt kloster som har en spektakulär vinkällare 36 meter under marken. Förutom vindestination så är klostret kulturhistoriskt viktigt för Österrikes historia. Foto: ©Stift Klosterneuburg

Klostret Klosterneuburg är ett givet resmål. Det ligger strax norr om dagens Wien. Detta kloster grundades av Leopold III år 1108. Enligt sägnen ska det ha varit på platsen där han hittade Agnes bortblåsta näsduk. År 1114 grundades här en vingård och den är den äldsta vingården i Österrike som man kan besöka. Den har en spektakulär vinkällare i fyra våningar som går ner 36 meter under markytan. Klostret är välbevarat och har guidningar. Man kan se paradvåningar, samt ätten Babenbergs enorma släktträd uppmålat (jag tror det är på en lädertapet) samt Leopold III:s hertigmössa. De har också ett vinotek för vinprovningar och på orten finns en av landets vinutbildningar, där man bland annat kan bli sommelier.

Leopold III kanoniserades 6 januari 1485 av påve Innocentius. Han upphöjdes till Österrikes skyddshelgon 1663. Han dog på Klosterneuburg, som var hans residens.

Leopold III var barn till Leopold II ”der Schöne” och hans hustru Ida, som kallas Ida von Österreich. Paret bodde de första åren i Melk, men grundade 1089 ett benedektinerkloster på platsen för borgen i Melk. Stift Melk har flera Babenbergare begravda hos sig. När Ida blev änka åkte hon 1101 på korståg till Jerusalem, men hann aldrig dit utan slutade sitt liv i dagens Turkiet. Följet blev överfallna och troligen dödades hon omedelbart. Om Idas bakgrund vet man föga mer. 

I släktträdet finns också en tragisk kärlekshistoria. Albrecht III hade en kärleksförbindelse med Agnes Bernauer, eventuellt var han också gift med henne. Fadern Ernst von Bayern såg inte med blida ögon på förbindelsen då hon var av enkel härkomst. Det slutar med att Ernst av Bayern anklagade Agnes Bernauer för trolldom och såg till att dränka henne i Donau i Straubing den 12 oktober 1435. Händelsen har gett upphov till folksagor och litterära verk, bland annat Agnes Bernauer av Friedrich Hebbel. Årligen hålls festspel till minne av Agnes Bernuer i Straubing. I St Peter i Straubing finns ett kapell byggt för Agnes Bernauer, och detta uppges ha byggts av fadern för att lugna sonen. 

Albrecht III instiftade en mässa för Agnes Bernauer redan i december 1435 i karmeliterklostret i Straubing. Det är oklart om hennes kvarlevor finns i kapellet i St Peter eller om de är i karmeliterklostret. Kärleksparet bodde under sin förbindelse på jaktslottet Blutenburg i västra München. Albrecht III anses haft säte på slottet 1431-1440, vilket betyder att han även bodde här med hustrun Anna von Braunschweig. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s