Rysk-ukrainska kopplingar via Rurikdynastin

Under pågående krig i Ukraina har Vetenskapsradion Historia haft två intressanta program som belyser Ukrainas ursprung. Det handlar om våra många kopplingarna till Sverige, men också om hur Putin men även andra snickrar ihop egna versioner av Rurik och Kievriket för att legitimera sitt eget handlande. Program 1 är här och 2:an är här.

Programmen är också intressanta då jag på Gunnars och Ullas träd hittar dessa rysk-ukrainska kopplingarna. Ni stammar från den så kallade Rurikdynastin som härskade över Kievriket eller Kievrus eller Rutenien 862-1240 och där en gren går vidare till tsarer som fram till 1598 härskade över föregångare till Ryssland. Stamfadern hette Rurik eller Rörik och var född omkring 830 och dog 879. Rurikdynastin härskarsvit slutar med Ivan den förskräcklige (1533-1584) och Fjodor I (1584-1598). Ni är alltså släkt med Ivan den förskräcklige, men inte så nära så det stör då ni bara är 12C13R. 

Var Rurik kom ifrån är omtvistat, men han benämns ruser och ordet kan komma från Roslagen eller Sverige (Ruotsi). Enligt svenska wikipedia pågår sedan 2006 dna-forskning i ryska adelssläkter som stammar från Rurik och som ger visst belägg för att Rurik stammar från Finland eller Sverige.

Rurik sägs ha varit viking och hette troligen Ragnvald. Foto från Wikipedia, målningen uppges vara från 1600-talet, det vill säga är en efterkonstruktion. Hur Rurik såg ut vet vi alltså inte, men om han var från Skandinavien är han nog lite väl mörkt skildrad.


Läser man på om Rurikdynastin kan man minst sagt fascineras av alla färgstarka personligheter på detta träd. Men hur mycket är sant? Ja, det är just det som Vetenskapsradion historia tar upp så bra.

Att personerna funnits ifrågasätter inte vikingaexperten Charlotte Hedenstierna Jonsson i programmet, men vad de hittade på i sitt liv får man ibland ta med viss nypa salt. Den främsta källan är nämligen Nestorskrönikan, som nedtecknades på 1100-talet. Rurik ska ha levt ungefär 300 år tidigare. Berättelser vid lägerelden genom århundraden har alltså blandats med att den som lät nedteckna Nestorskrönikan också hade sina syften med hur olika personer presenterades.

Anna av Novgorod dyrkas som helgon.

Gunnar och Ulla är alltså släkt via sonsonen Svjatoslav I av Kiev, som var hedning och vägrade döpa sig. Han var en krigare som utvidgade Kievriket ända bort till Bulgarien. Han fick er anfader Vladimir I av Kiev med konkubinen Malusja.

Rurikdynastin är viktig för den östortodoxa kyrkan och för den ukrainsk-ryska identiteten. Svjatoslavs mamma Olga av Kiev var storfurstinna av Kievriket 945-963 och lät döpa sig 957. Hon blev sedan helgon. Hon jämställs med apostlarna i östortodoxa kyrkan. Hon står staty i Kiev och återfinns på ukrainska frimärken. Hon firas den 11 juli.

Furstinnan Olgas barnbarn Vladimir I av Kiev sägs ha sett till att Kievriket och Ryssland kristnades i och med giftermålet med Anna av Bysans 989. Han är inte bara ryskt nationalhelgon utan likställs också likt farmodern med apostlarna. Han var storfurste av Kiev 980-1015. 

Er anmoder är dock inte Anna av Bysans utan Rogneda av Polotsk som vägrat att gifta sig med Vladimir I då han var en frilloson och alltså inte värdig henne. Här blir berättelsen riktigt färgstark. Rogneda gifte sig med Vladimirs halvbror Jaropolk. Vladimir I invaderade 980 Polotsk och dödade härskaren Rogvolod och tog dottern Rogneda till hustru. Halvbrodern Jaropolk hade redan dödats i inbördeskriget. Rogneda och Vladimir I fick flera barn. Ungefär sju år efter dråpet på fadern bestämde Rogneda sig för att döda maken. Hon lyckas dock inte och istället för att själv bli dödad räddades hon av sin förstfödde Izjaslav.

Rogneda och sonen fick återvända till Polotskområdet i den nygrundade staden Izjaslav i dagens Ukraina. Er anmoder Rogneda dog omkring år 1000, troligen i Izjaslav. Det har blivit böcker, en opera och mycket mer av Rognedas liv så den rivalen var borta. Rogvolods linje via henne anses vara den belarusiska statsbildningens grundare. Rogvolod som mördades 980 tros ha hetat Ragnvald och kan ha varit från Västergötland. 

Vladimir I av Kiev var enligt legenden gift med hundra hustrur. Rogneda av Polotsk pekas ut som anmoder till Jaroslav I av Kiev.

En sentida målning av Olga. Om hon verkligen såg ut så kan vi ju spekulera om. Foto från Wikipedia

Jaroslav I av Kiev var storfurste över Kievriket 1019-1054. Han gifte sig med Olof Skötkonungs tonåriga dotter Ingegerd Olofsdotter i Novgorod 1019. Hon var troligen född i Sigtuna omkring år 1000 och dog i Kiev som storfurstinna. Under Jaroslav I:s och Ingegerds tid vid makten flyttade de sitt säte till Kiev omkring 1035. Bland annat Sofiakatedralen i Kiev där Jaroslav I och Ingegerd Olofsdotter lär vara begravda är från deras guldålder.

Sista åren i livet gick hon i kloster och tog namnet Anna. Hon helgonförklarades på 1400-talet och går under namnet Anna av Novgorod. I Sverige finns Heliga Annas ortodoxa församling på flera orter.

Ingegerd Olofsdotter är anmoder till många kungasläkter. Hennes döttrar gifte in sig i kungliga släkter och bland annat Juan Carlos av Spanien och alla senare kungar av Frankrike är bördiga efter henne. 

Det är roligt att hitta släktgrenar långt bak i tiden, men det kan alltså vara vanskligt att tro blint på allt som hänt. Själv förgyller dessa berättelser min historienyfikenhet. När jag ritar upp träden från medeltid och bort till vikingatid ser jag hur makten förändras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s