Bördig efter obotriternas Niklot 

Under sommarens semester i Mecklenburg upptäckte jag att min man Gunnar Ekberg är bördig efter Niklot, obotriternas ledare. Niklot är stamfader till ätten Mecklenburg och var även herre över Malchow, där min släkt kommer från. 

Ännu en gång är det via Magnus Stenbocks farmors far Erik Brahes gifte med Elisabeth von Braunschweig und Lüneburg som de historiska grenarna på kontinenten breder ut sig. 

När jag för tjugo år sedan var i Schwerin med mamma och pappa var slottet inhöljt i byggställningar. Nu stod slottet där i all sin prakt och en staty av Niklot välkomnade oss. 

Furst Niklot eller barbaren Niklot som han också kallas pryder slottet i Schwerin. Foto: Lena Breitner

På Wikipedia finns en fin bild av statyn över Niklot. Foto: Håkan Henriksson

Slottet i Schwerin har underbara trädgårdar och kafé och ligger vackert vid en stor sjö.

Obotriterna tillhörde västslaviska folkstammar och de härskade i det som i dag är dagens Mecklenburg men även delar av Holstein. Som obotrit dyrkade Niklot antagligen bland annat den fyrhövdade kungen Svantevit i Arkona på Rügen. 

Då obotriterna ansågs vara barbarer och inte kristna tog påven Eugenius III det som ursäkt för att skicka vendiska korståget 1147 mot västslaverna. Egentligen hade korståget inte med religion att göra utan om makt och rikedom. Mecklenburg är bördigt och man ville bland annat åt handeln med skinn. Så där har vi antagligen förklaringen till tjurhuvudet i huset Mecklenburgs vapen.

Under tre årtionden stod Niklot emot diverse anfall från katolska kyrkan, daner och andra men till sist stupade 1160 han i närheten av borgen Werle. Han fick huvudet avhugget. Sachsarna tog huvudet som krigsbyte.

På Badmuseet i Bad Doberan hittade vi ledtrådar till Gunnars släkt.

I en krönika från 1500-talet skildras Niklots död utanför borgen i Werle. En kopia hittad på Badmuseet i Bad Doberan. Foto: Lena Breitner

På badmuseet illustrerades Mecklenburgs historia. Bad Doberan kristnas tidigt och redan på 1100-talet. I utkanten av mammas hemstad Bützow grundades Rühn hundra år senare. Rühn har både restaurang och antikvitetshandel att besöka. Foto: Lena Breitner

Fyra år efter hans död besegras sonen Pribislaw av Henrik Lejonet. Försök att kristna barbarerna hade tidigare misslyckats. Nu fick Pribislaw inte bara döpas 1167, utan även vara med om att grunda ett kloster åt biskop Berno i Schwerin, även kallad abodriternas apostel.

Cisternerklosteret i Bad Doberan fick uppenbarligen inte stå många år. Pribislaw dog i tornérspel i december 1178 varpå krig utbröt. Klostret förstördes 1179 men ruinerna finns kvar att se.

Doberaner Münster är i dag en vanlig församlingskyrka. Foto: Lena Breitner

Ätten Mecklenburg stammar efter Niklot och har ett tjurhuvud som symbol. Påven ville åt handeln med hudar – och skickade ett korståg mot Niklot och de västslaviska stammarna som då bodde i dagens Mecklenburg. Selfie Lena Breitner

Pribislaw och hans släkt har ett gravkor i Doberaner Münster i Bad Doberan. I bild ses Gunnar Ekberg. Och ja, när kortet togs var det munskyddsplikt i princip överallt. Foto: Lena Breitner

Doberaner Münster och ätten Mecklenburg och zu Werle Foto: Lena Breitner

Pribislaw är stamfader till furstarna av Mecklenburg. Han grundar klostret Doberan, dör 1178 och begravs i kyrkan 1219.

Heinrich Borwin I dör 28 januari 1227. Han är Gunnars anfader.

Stamfader till furstarna av Werle är Nicolaus, som dog 7 maj 1277. Han och hans son Heinrich död 8 oktober 1291 är Gunnars anfäder. Heinrich zu Werle-Güstrow gifte sig med Birger Jarls dotter Rikitsa, som var syster till Magnus Ladulås och som i första äktenskapet var gift med Håkon Håkonsson, som var kung av Norge. Hon var bara 19 när maken dog 1263 och 23 när hon gifte om sig till huset Werle.

Klostret i Bad Doberan grundades av Gunnars anfader Pribislaw 1 mars 1171 men förstördes 1179. Foto: Lena Breitner

Strax intill klosterruinterna ligger Doberaner Münster, där flera av släkten Mecklenburg och Werle är begravda. Här ligger även den svenske kungen Albrecht av Mecklenburg begravd.

Albrecht av Mecklenburg och Gunnar är alltså släkt, men inte så nära så det stör. De är 4C17R (4th cousin 17 removed, finns tyvärr ingen bra svensk översättning).

Niklots barnbarns barn var Heinrich Borwin II av Mecklenburg. Han var gift med en Christine som det finns olika bud på vems dotter hon var, antingen till kung Wilhelm av Skottland eller Sverker II av Sverige.

Heinrich Borwin II dog i Güstrow och finns som staty där. En plats vi ännu inte besökt.

Heinrich Borwin II fick flera barn. Gunnars anfader blir sonen Nicolaus I som blir Herr zu Rostock 1229 och 1234 Herr zu Werle. Nicolaus zu Werle ligger begravd i Doberaner Münster i Bad Doberan, som vi också besökte. Hans son Heinrich I zu Werle ligger också begravd där. Han var gift med svenska Rikissa Birgersdotter av Bjälboätten, dotter till Birger Jarl, och blev mördad av sina söner 1291 under en jakt i Saal. 

Heinrich Borwin II dog 1226 i Güstrow där han står staty. Foto: Wikipedia/Norbert Kaiser

Själva slottet i Schwerin har egentligen väldigt lite med Gunnar att göra, ty det uppfördes på 1800-talet av den gren som ärvde titeln Mecklenburg. Men platsen har definitivt med Gunnars anfäder att göra. Och i slottets salar kan man få se tavlor av diverse makthavare av ätten Mecklenburg.

Tavlan av Albrecht II av Mecklenburg gäckade mig länge. Hans rustning hade väldigt spetiga knän och på hans abnorma höfter hängde käckt en sax. Efter vissa frågor runt fick jag fram symboliken: saxen var till för att klippa av hår och skägg på motståndaren. Den yttersta förnedringen alltså.

Albrecht II von Mecklenburg är Gunnars 3C18R. Han var gift med Eufemia Eriksdotter och levde 1318-1379. Foto: Lena Breitner

Albrekt av Mecklenburg var son till Albrecht II och var under en kort tid svensk kung. Här hänger han på slottet i Schwerin. Foto: Lena Breitner

Albrekt av Mecklenburg ligger begravd i Doberan Münster.

För att hålla koll på släktleden har jag ritat upp kopplingen från Gunnar och hans syster Ulla till obotriternas härskare Niklot 25 generationer bort. Albrecht av Mecklenburg som var svensk kung 1364-1389 är alltså också bördig efter Niklot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s