Kopplingar till Snugge och Christina Nilsson

Tänkt att få besöka ett hus som ens anfader från förrförra århundradet är född i. Sådan tur har jag ty min farfars farfars far Anders Månsson d.ä. var född på Sjöabol i Vederslövs socken. Javisst! Det är Snugge vi talar om. Samma hus som där operasångerskan Christina Nilsson är född. Min anfader Anders Månsson var hennes morbror.

Sjöabol eller Snugge som gården kallas kom att vara i familjens ägo i flera generationer. Johan Jacobsson f 1733 från Ellanda i Öja och hans hustru Anna Andersdotter f 1741 och också från Öja hade lämnat Öja för att på 1780-talet slå sig ner på Sjöabol. Tittar man på kartan var fågelvägen genom skogen inget stort steg att ta. Dottern Christina Johansdotter f 1768 är min anmoder som tog gården med sig i boet när hon sommaren 1793 gifte sig med Måns Johansson f 1767 i Villtofta Söregård.

Anders Månsson var född den 15 november 1793, så han var alltså redan på väg när föräldrarna gifte sig. Han blev första barnet till Stina Johansdotter och Måns Johansson, men tog alltså inte över gården. En del tror att det alltid var så att äldste sonen tog över gården, men i min familj är undantagen så många att regeln inte håller.

Familjen Ekberg-Hansson på besök på Snugge i maj 2019.

Anders Månsson fick fyra syskon: Magnus f 1795, Jacob f 1797, Stina Cajsa f 1804 och Anna Elisabeth f 1806. Stina Cajsa Månsdotter tog över Snugge och gården brukades av hennes man Jonas Nilsson. Det gick inte så bra och 1848 lämnar familjen Snugge för att bli daglönare på Lövhult. Grevarna Hamilton på Huseby har sedan en tid tillbaka ägt gården.

Den då femåriga Christina Nilsson lovade 1848 att hon ska se till att familjen kunde flytta tillbaka till Snugge. Hon höll sitt löfte och förhandlade i Paris 1867 med Husebys nyblivne ägare Joseph Stephens. För 4 000 riksdaler riksmynt kunde Stina Cajsa Månsdotter och Jonas Nilsson flytta tillbaka till Snugge och bo sina sista år här.

Efter olika turer ägs i dag Snugge av Statens Fastighetsverk och drivs av Christina Nilssons släktförening.

Christina Nilsson, född på Snugge 1843.

Stina Cajsa Månsdotters syskon bildar kusingrenarna i släktföreningen. Min research visar att min anfader Anders Månsson hade mest flax av syskonen i livet. Devisen att man inte skulle gifta sig för att flytta bakåt utan framåt i kyrkbänkarna infriade han med råge. Han stack ut i livet. Eller ja, åtminstone två mil till Växjö en sväng, vilket var stort på den här tiden. Det blev en kort sejour nära storstaden. 1816 flyttade han till Kalvsvik. Han var då 23 år gammal och blev dräng på Frännafälle hos änkan Maria Pehrsdotter och hennes fyra barn.

Två år tidigare hade maken Jonas Jönsson avlidit, men sonen Jöns Johansson tar inte över gården. Istället blir det min anfader som tar hem spelet. Knappt har Anders Månsson flyttat in på gården förrän det är dags för lysning mellan honom och äldsta dottern Ingeborg Jonasdotter, som då var 16 år gammal. Paret gifte sig den 9 februari 1817.

”Giftomannen samtyckte till giftemål mellan drängen Anders och pigan Ingeborg och 18 schillingar betalda”, står det. Familjen på Frännafälle hade det gott ställt. Bruden förde Frännafälle med sig i boet. 

Det har funnits flera påståenden kring Anders Månssons relation till Christina Nilsson. Han var i alla fall inte fadder till henne, men enligt min pappas ingifta farbror brukade Christina Nilsson komma hem till familjen på Frännafälle – för att äta upp sig. Livet som statare var inte fett och familjen Månsson hade det gott ställt.

Vi är många som är Christina Nilsson-släktingar som har DNA-testat oss. Faktum är att det är en av de mest väldokumenterade grenarna jag har. På Anders Månsson-linjen har jag nio bekräftade kopplingar på Ancestry och på Jacob Månsson-linjen i nuläget en bekräftad koppling. På FTDNA har jag minst sex kopplingar till Släktföreningen och ytterligare personer finns på My Heritage.

Ytterligare kopplingar hör av sig och undrar hur de är släkt, så intresset är stort och även från USA.

Måns Johansson f 1767 på Villtofta Söregård var förresten en R M-269 eller en R1b-M269-U106-Z18-S6989 för att vara exakt. Test på Y-dna gör att denna linje är med i Skanke-projektet. Om fler i linjen är mt-testade eller Y-dna-testade är det alltid roligt att höra av er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s