Familjen Breitner flydde aldrig från DDR

Vad flydde skräddaren Wilhelm Breitner, hustrun Henni född Purath från med sina sex barn Gerhard, Ursula, Helga, Erika, Günter och Valter från i juli 1949? Ibland påstås att de flydde från Östtyskland eller från DDR, men det är faktiskt fel. 

1945 upprörde Tyskland att existera. Landet delades in i fyra ockupationszoner: en sovjetisk, en fransk, en brittisk och en amerikansk. Familjen Breitner hade oturen att hamna i den sovjetiska ockupationszonen.

Familjens flykt började omkring den 1 juli då de lämnade bostaden i Bützow. Den 3 juli, ungefär vid klockan 17, lämnade de Warnemünde i en roddbåt.

I oktober samma år grundades Sovjet den östtyska staten, men landet erkändes inte förrän en bit in på 1970-talet. Därav att någon östtysk ambassad inte fanns förrän då i Sverige. Trogna kommunister i Sverige kallade inledningsvis landet för TDR (Tyska Demokratiska Republiken). 

Sovjetzonen eller rysszonen. Kärt barn hade många namn men benämndes alltså inte Östtyskland 1949. Familjen var statslösa och hade flytt från ett upphört land. Här en text från TT i juli 1949.

När familjen Breitner anlände till Sverige 1949 uppges de i tidningarna komma från ryska zonen, östzonen eller sovjetiska zonen. Via Svenska Dagbladets digitala arkiv kan man se att området endast kallas ”tyska östzonen”. Det är först efter folkupproret 1953, eller snarare på våren 1954 som begreppet DDR börjar användas i SvD. Detta med anledning av att ockupationsmakten Sovjet har erkänt DDR som suverän stat.

Sammanfattningsvis har familjen Wilhelm Breitner alltså aldrig bott i DDR eller ens flytt därifrån. De flydde från ”ingenting”. När de steg iland vid Falsterbohus den 5 juli 1949 var de statslösa eller som det ofta kallas i statliga handlingar: ”Medborgare i upphört land”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s