Hannas sorgebrev berättar

I dag hittade jag sorgebrevet efter Hanna Malmqvist, min man Gunnar Ekbergs mormor. Min man var fem år när hon dog. Han minns henne väl. Hon brukade passa honom och så tog hon honom med till Hästveda på somrarna.

Hanna och Sture Malmqvist gissningsvis någon igång på 40-talet. Fotot är inskannat av Bertil Nord.

Så mycket detta sorgebrev kan berätta. Brevet som Hannas man Sture Malmqvist skickade till sin svärson Sven Ekberg och hans familj. Ett brev kan säga så mycket. Poststämpeln. Vilken adress bodde man på? Vad skrev man? Hur skrev man? Vem skrev till vem? Varför skrev de?

Sorgebrevet har tydlig poststämpel och adress, som ger släktforskaren viktig information.

Hanna var född som Johanna Maria Fleischer den 24 februari 1887 i Kristianstads stadsförsamling. Mamman Maria Lovisa Fleischer var ogift och Johanna Maria betecknas först som oäkta. Senare ska Hanna få namnet Björklund. I samband med lysningen den 15 januari 1888 i Kristianstads garnisonsförsamling tog batterihantverkaren August Svensson Björklund på sig faderskapet. Paret gifte sig den 24 mars samma år.

Själv ska Hanna gifta sig till namnet Malmqvist den 11 oktober 1913 i St: Pauli församling i Malmö. Hannas man var bleckslagare och svetsade in sin fackföreningsbok i en kupol på S:t Johannes kyrka. Den hittades för ett par år sedan i samband med en renovering. Paret fick fyra barn: Signe, Margit, Gunnar och Gunni. Margit dog som spädbarn. Gunnar dog tragiskt i en ubåtsolycka på Kockums under kriget.

Sorgebrevet efter Hanna Malmqvist skickades dagen efter hon dog. På ett dygn har begravningsakt och begravningskaffe bokats, sorgebrevet tryckts och lagts på postlådan. Så snabbt går det definitivt inte i dag att få ihop en begravning.

När Hanna dog den 16 juni 1950 hade hon två vuxna barn i livet. Gunni Malmqvist var min mans mamma och hon var gift med Sven Olof Ekberg. Av brevet kan vi läsa att familjen Sven Ekberg bodde på Kronborgsvägen 20a. Den blyertsnoterade romerska tvåan kan betyda att de bodde på andra våningen.

Tre år senare dör Sture Malmqvist. Jag en notering om att adressen för familjen Ekberg då var Kronborgsvägen 10.

Sorgebrevet skickas den 17 juni 1950, dagen efter att Hanna avlidit. På ett dygn har alltså begravning bokats och sorgebrevets blivit tryckt och postat. Så snabbt går det inte i dag att ordna med en begravning.

Kontakten var god inom familjen och barn och barnbarn bodde i Malmö. Någon direkt anledning att berätta för dottern Gunni och hennes familj att Hanna var död fanns alltså inte. Dödsdatum finns inte ens angivet i sorgebrevet, som mera är att betrakta som ett minne och en information om exakt tidpunkt för begravning och begravningskaffe. Kanske var det till och med Sven som hjälpt till med sorgebrevet. Han var typograf.

Tonen i sorgebrevet berättar om trosuppfattning och traditioner. Här syns inga bibel- eller psalmverser. Begravningsakten hålls S:ta Gertruds kapell på Östra kyrkogården. Efter akten bjuds på kaffe på Bödkaregårdens restaurant, en vacker skånelänga som var ett populärt utflyktsmål för Malmöborna.

Bödkaregården var ett populärt utvärdshus för Malmöborna. Det brann ner till grunden 1956. Fotograf: Berndt Johnsson

I dag är det imponerande att dagen efter ett dödsfall inte bara ha bokat begravningsakt och efterföljande begravningskaffe på restaurang. Sorgebrevet är både tryckt och lagt på lådan.

Begravningen var alltså sex dagar efter dödsfallet. Så raskt marscherar man inte i dag. 2012 fick man i Sverige till och med stifta en lag för att snabba på begravningarna. Lagen om att få någon i vigd jord inom 30 dagar kan ofta ändå inte infrias.

Gunnis och Svens bröllop 1941. Brudparet flankeras av brudens föräldrar Sture och Hanna Malmqvist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s