Min mans släkting förde Christina Nilsson till altaret

Älskling! Din farfars mors fjärdekusin förde min farfars farfars kusin till altaret!

Bara en släktforskare kan hoppa till av glädje över en sådan upptäckt. Men om man nu som jag är lite nördigt intresserad av Christina Nilsson så är varje liten detalj intressant. Vilka tillhörde världsstjärnans privata umgängeskrets?

Drottning Victoria hade lånat ut sin privata kyrka. Christina Nilsson fördes till altaret av ambassadsekreteraren Otto Stenbock. Den som håller blombuketten är troligen 11-åriga Venetia Cavendish-Bentinck.

Informationen om att Otto Stenbock eller Albert Magnus Carl Otto Pontus Stenbock, sekreterare på svenska ambassaden, förde Christina Nilsson till altaret är inte obetydlig. Det är en ledtråd, som jag ännu inte riktigt vet vart den leder.

Otto Stenbock var född 1838 i skånska Torsjö som son till greven och kammarherren Albert Stenbock och hans hustru Jeanette, döpt till Johanna Margareta Hamilton, född 1809 i Lund.

Albert Magnus Carl Otto Pontus Stenbock, stationerades i London 1870. Två år senare är det han som för Christina Nilsson till alteret i Westminster Abbey, drottning Victorias privata kyrka.

Otto Stenbocks diplomatiska karriär gick bland annat via poster som chargé d’affaires i S:t Petersburg 1867 och placering i London från 1870. Det måste ha varit i London som Christina Nilsson och Otto Stenbock blev bekanta. Christina Nilsson turnerade inte i Ryssland förrän 1972. Däremot hade hon haft premiär i London sommaren 1867 på Her Majesty’s. Efter detta återkom hon upprepade gånger till den brittiska huvudstaden.

Christina Nilssons gager bara växte och växte. 1870, då Otto Stenbock stationerades i London, menar litteraturvetaren Nils-Olof Franzén att hon nu fick 100 pund per föreställning, alltså dubbelt så mycket som tre år tidigare. Hon tog avsked av Parisoperan, turnerade i USA, men återkom ständigt till London.

I september 1871 uppkom ett rykte att Christina Nilsson var förlovad med en bankir i London, fransmannen Auguste Rouzaud. Förlovningen bekräftades i oktober samma år.

Bröllopet hölls i Westminster Abbey, drottning Victorias privata kyrka. Att få låna drottningens kyrka var ytterst ovanligt och krävde specialtillstånd. År 1972 gifte sig bara två par, har Westminsters presstjänst meddelat mig.

Inget tyder på att det var Auguste Rouzards kontakter som fick drottning Victoria att låna ut sin kyrka. Senare rapporter tyder på att han inte ens var bankir, utan bara agent åt en bankir. Nej, allt pompa och ståt förärades Christina Nilsson som den världsstjärna hon var.

Den 27 juli 1872 fördes Christina Nilsson till altaret av sekreteraren vid svenska ambassaden, Otto Stenbock. Världsstjärnans mor hade dött 1870, fadern hade avlidit ett drygt halvår tidigare i december 1871. Otto Stenbock måste ses som en slags stand-in för la Nilssons pappa, trots att han bara var 34 år.

Släktskapet mellan min man Gunnar Ekberg och Otto Stenbock går bland annat via Magnus Stenbock (1645-1711), vars son Gustaf Leonard Stenbock född 1711 är farfars farfar till Otto Stenbock. Magnus Stenbocks dotter Eva Charlotta Stenbock gifte sig till namnet Barnekow. Hon är min mans farfars morfars farfars mor.

Gunnar Ekberg är också släkt via sin farfars morfar Claes Edward Barnekow, som var femtekusin med Otto Stenbock. Den gemensamma anfadern är då John Hamilton, f 1610 på Tully Castle på Irland och som ingår i den friherrliga ätten Hamilton af Deserf och vars två söner Malkolm och Hugo bildar den friherrliga ätten Hamilton af Hageby.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s