155 år sedan intrigen i Fantomen startade

Det är i dag 155 år sedan sopranen Christina Nilsson från Vederslöv i Kronobergs län debuterade på Théâtre Lyrique i Paris. Rollen hon hade den 27 oktober 1864 var Violetta i La Traviata. Christina Nilsson var då bara 21 år gammal.

Christina Nilsson blev en av världens första megastjärnor.

Christina Nilssons liv var som en saga. Hon var född 1843 på gården Snugge i Vederslövs socken. När hon var fem år gammal tvingades familjen lämna gården för att bli daglönare under Hamiltons på Lövhult. Sägnen säger att den femåriga flickan lovade att hon en dag skulle köpa tilllbaka Snugge. Det skulle hon också senare göra. 

Det tvistas om vem som upptäckte den skönsjungande flickan. Otvetydigt är att häradshövding Fredrik Tornérhielm år 1857 gav henne skjuts i schäsen, först från Ljungby till Halmstad och sånglärarinnan Adelaïde Valerius, vars syster Bertha Valerius 1860 skulle följa med Christina Nilsson till Paris. 

I slutet av 1859 skickades Christina Nilsson till Stockholm, där hon fick studera för Franz Berwald. År 1860 uppträdde hon på en musikalisk soaré där änkedrottning Desideria, som dog samma år, närvarade. Christina Nilsson sjöng bland annat en aria ur Figaros bröllop.

Änkedrottning Desideria närvarade vid en musikalisk soaré 1860 där Christina Nilsson sjöng en aria ur Figaros bröllop. Efter detta togs beslut att skicka småländskan till Paris. 

Efter detta beslutades att skicka den begåvade småländskan till Paris med stipendium från kung Karl XV.  

Jag har försökt hitta datumet för soarén och hur stort belopp kungahuset bidrog med, men Bernadottearkivet har inte kunnat hjälpa med förklaringen att Karl XV:s arkiv är ett av de mest splittrade de har i arkivet. De har helt enkelt inte kunnat hitta något dokument. 

Riksarkivet har också fått förfrågan och de har gått igenom olika serier, som riksmarskalksämbetets arkiv och hovstatsräkenskaperna, men sökningar har inte gett något resultat. De ger föga hopp, men säger att man (jag) kan leta igenom arkivet manuellt, vilket förefaller vara en heltidssysselsättning jag ej suktar efter. 

Änkedrottning Desideria dog den 17 december 1860 så någon gång före detta hölls soarén. Uppgiften om att Karl XV finansierade Christina Nilssons fyra år långa Parisstudier kommer ifrån en dödsruna i Svenska Dagbladet.

En av Christina Nilssons mecenater var Karl XV, men Bernadottearkivet har inte hittat spår av hur mycket pengar det rörde sig om. 

Hur viktig var då Christina Nilssons debut den 27 oktober 1864? Det var en miltolpe, men det stora genombrottet kom året därpå. I januari 1865 berättar Dagens Nyheter att Christina Nilsson fortfarande spelar La Traviata, men att hon höll på att öva in en ny roll – den som Pamina i Trollflöjten. Det är viktigt att hålla i åtanke med tanke på vad som händer sedan!

Svenska tidningar rapporterade flitigt om Christina Nilssons framgångar. DN:s notis från januari 1865 berättar att Pamina i Trollflöjten skulle bli nästa roll. Så blev det inte.

I Fantomen på operan, där författaren till boken med samma namn, Gaston Leroux, haft Christina Nilssons liv som modell, intrigerar operans diva mot den unga Christine Daaé. Divan, som har kommit lite till åren, vill oskadliggöra sin konkurrent. Hon tvingar den unga flickan att sjunga en roll som är för krävande för en så ung röst, men Daaés stämband överlever och klarar utmaningen galant. 

I verkligheten hände (nästan) exakt samma sak. Teaterchefen Léon Carvalhos fru Caroline Miolan-Carvalo ska ha tvingat fram ett rollbyte. Den 21-åriga Christina Nilsson skulle ta den krävande rollen som Nattens drottning, medan den 37-åriga Caroline skulle sjunga flickan Pamina.

Den goda frun stod på sig, och för sina egna intima vänner gjorde hon ingen hemlighet af sitt skäl för denna rollfördelning, och detta var att Nattens drottnings parti var skrivet för ett så exceptionellt högt röstläge att jag genom att utföra det sannolikt skulle i grund förstöra min röst, och hon sålunda bli fri från en rival”, skriver Christina Nilsson för sin svenska publik i Ny illustrerad tidning 1894.

Men La Nilsson klarade de ansträngande staccatopassagerna utan att trötta sina stämband. Hon fick sjunga om arian hela tre gånger för publiken denna kväll.

Istället för att förstöra min röst uppnådde jag i denna roll min första stora triumf som operasångerska”, skriver Nilsson och berättar att hon många år senare fick höra orsaken till att rollen lämnats till henne.

Debuten för 155 år sedan var en milstolpe för Christina Nilsson. Hon fick mycket uppmärksamhet för sin roll samtidigt som hennes blotta existens uppenbarligen upplevdes som ett hot. 

För 155 år sedan startade operadivan Caroline Carvalho en komplott som fyra månader senare kapitalt skulle misslyckas. Istället för att förgöra den 21-åriga sångerskan var Caroline Carvalho den som skulle komma att lyfta Christina Nilsson till att bli en megastjärna av aldrig tidigare skådat slag.

Den som gräver en grop faller själv däri. Caroline Milaho-Carvalho ville förgöra Christina Nilsson. Istället lyfte hon konkurrenten till att bli den megastjärna hon faktiskt blev.

Lena Breitner är journalist, släktforskare och släkt med Christina Nilsson. Hennes farfars farfars far var född på Snugge. Han hette Anders Månsson och var morbror till Christina Nilsson. Texten är upphovsrättsskyddad. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s