Hur Gunnar blev Ekberg

Min mans namn Ekberg är ett hantverksnamn, som kom i släkten via Anders Bengtsson Ekberg. Den lille Anders föddes den 9 oktober 1847 på Nr 12 Torup i Bara i Skåne. Prästen gjorde sedan fel och skrev i husförhören att han var född den 10 oktober. Därför är det många som släktforskar som skriver fel födelsedatum. Rätt ska vara att han föddes den 9:e och döptes den 10:e, för så står det i födelseboken i Bara kyrkoarkiv.  

Anders var ett så kallat oäkta barn, det vill säga född utan att modern Sissela Jacobsdotter var gift. Senare när Anders växte upp fick han namnet Bengtsson, vilket gjort att många gissat att han kan ha varit en ”Bengts” son.

Som av en händelse gifte sig Sissela Jacobsdotter senare med en dräng som hette Bengt Andersson. Lysning skedde den 13 april 1851, det vill säga när lille Anders var tre år. Det fanns länge en teori att Bengt Andersson kunde ha varit Anders far, men prästens noteringar talar mot det. I husförhören 1861-1867 står han nämligen antecknad som oäkta medan det noteras att hans andra syskon är ”bådas”. Via DNA-test har vi senare kunnat bevisa vem som var fader till Anders, men det är en annan historia. Vi konstaterar enbart att Anders blev Anders Bengtsson när han den 27 oktober 1863 lämnar modershemmet i Bjärahus. 

I november 1863 började Anders som smedslärling. Han var bland annat hos Per Larsson Lundström på Knästorp nr 3 och hos Peter Fredriksson på Höjebro smedja. Det verkar som om han sedan var utan jobb, eftersom han därefter är ”skriven på socken”. Han var fortfarande ”bara” Anders Bengtsson.

Namnet Anders Bengtsson Ekberg dyker upp när han flyttar till Lund den 26 november 1873. I inflyttningsboken nr 543 står han som smedsgesällen Anders Bengtsson Ekberg, som flyttat in till Lund från Knästorp. Han blir dock inte smed i Lund, utan gjuteriarbetare. 

Han flyttade runt på olika adresser i Lund. Den 9 september 1877 tog han ut lysning för att gifta sig med Ingrid Nilsson, även hon oäkta. Hennes styvfar Elias Johansson, han som vi har på bild och som hade träben, gav sitt samtycke.

Den förste Ekbergaren Anders och hans Ingrid.

Anders och Ingrid gifte sig i Lund den 6 oktober 1877 och hon födde sammanlagt nio barn. Två dog som barn: Herman Hilding i lungsot vid 6 års ålder och Fritiof Edvin i lunginflammation när han var två.

Övriga barn var Anton Edvard, Anna Sofia som emigrerade till Danmark och blev Anna Sofie Mikkelsen, Karl Oskar (Kalle), Olof Gotthard som blev frisörmästare i Kävlinge, Ingeborg, Thora Elisabeth samt Hulda Victoria. 

Senare har det krupit fram att faster Thora var en produkt av en otrohetsaffär med läkaren Johan Panza, vilket är bevisat genom muntliga berättelser, pappersforskning och DNA. Faster Thoras avkommor är därför, genetiskt sett, inte Ekbergare. Kanske att även Hulda Victoria också var barn av någon annan? Vi vet inte eftersom Hulda Victoria dog ung och aldrig fick barn.

Gunnar Ekbergs farfar Anton Edvard utbildade sig till smed och gifte sig med Sofia Nilsson. De flyttade till Malmö och fick fem barn: Edvard Anton, Ebba Victoria som dog som spädbarn, Ebba Ingeborg, Knut Erik samt Sven Olof, där den senare är Gunnar Ekbergs far. Sven Olof Ekberg blev typograf på Sydsvenskan.

Gunnar blev alltså fjärde generationen som bär namnet Ekberg. Hantverksyrket ligger kvar inom familjen, fast nu är det alltså ord som tillverkas. I alla fall i den här familjen Ekberg. 

Gunnar Ekberg, pressbild 2009 inför bokutgivning av memoarerna. Foto: Anders Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s