Syskonbytet och köpet av Skjursqvarn

Hört talas om syskonbyte? Häng med på min släkthistoria, som börjar den 10 december 1729. Då köpte min anfader Måns Månsson Skjurskvarn eller Skiursqvarn av majorskan, wälborna fru Britta Ulfsax.

Kvarnen hade exakt hundra år tidigare ägts av Osaby säteri och blivit skattelagd. Vid köpet 1729 utgjorde skatterättigheten å frälsehemmanet 200 D:r smt. Vidare skulle årligen givas skatt 20 D:r smt, och ”utan tull eller avgift mala all den mäld som Osaby Sätesgård behövs och med egna ökar densamma återföra, samt årligen vid samma sätesgård göra 5 dagsverken på egen kost i slåttern eller skörden”.

Bild från Anbytarforum. Vem Magnus Rosvall är som bifogar bilden vet jag inte, men jag vill gärna komma i kontakt med honom, inte minst för att få en mer högupplöst kopia av dokumentet.

Nu var ett köp av denna dignitet inte något man gjorde i en handvändning. Min anfader Måns Månsson fick gå till tre efter varandra följande ting i Nöbbele den 26 januari, 15 juni och 9 november 1730.

Då ingen riktade klander mot Måns Månssons köp av hemmanet blev köpet lagstadgat den 7 februari 1732. Därmed gick ägandet över till honom; till allt som tillhörde hemmanet, hus, jord, åker, äng, skog, mark, hagar, fiske och fiskevatten, kvarnställe, torp och torpställe, samt allt annat som låg under hemmanet, som sedan tidigare låg under hemmanet, och var som i framtiden skulle kunna läggas under hemmanet genom detta utslag vid tinget. Allt detta skulle han obehindrat och orubbat åtnjuta, inneha, nyttja, bruka och bebo, som sin egendom, för sig och sina arvingar nu och framtiden.

Skjurskvarn skrevs genast över på hustrun, min anmoder Gertrud Nilsdotter, och hennes barn och arvingar.

Händelserna ovan är inte min egen forskning. Informationen om Skjurskvarn har jag hämtat på Anbytarforum, där en Magnus Rosvall visar upp ett dokument han har kring köpet där Markus Gunshaga gjort översättningen. Länk till högupplöst bild finns men fungerar tyvärr inte, så om någon har det högupplöst får ni gärna höra av er. Även Kalvsviks hembygdsförening har information på sin hemsida om Skjurskvarn.

En karta från 1698 som visar Skjursqvarns ägor. Källa: Lantmäteriet

Måns Månsson och Gertrud Nilsdotter fick en dotter Ingabor Månsdotter som fick Skjurskvarn med sig i boet när hon gifte sig. Två barn har jag hittat, Ingrid och Nils. Hur skulle Skjurskvarn sedan delas upp? Det är här syskonbytet kommer in. Två familjer beslöt sig för att behålla förmögenheten inom familjerna.

Min anfader Nils hamnade i och med giftet den 12 juni 1772 på Allatorp Söregård då han tog en dotter i huset medan hans syster, som var änka, behöll Skjurskvarn och gifte sig med en Allatorpsbror. Ingabor Månsdotter dog året därpå på Skjurskvarn. Således har mina anfäder ägt Skjurskvarn från 1732 till 1772 och bott där ytterligare ett år.

Nu ville det sig inte bättre än att systern Ingrid Svensdotter avled 1783 och lämnade efter sig minst två barn. Hon hade varit gift med Sven Hansson som avled 1770 och jag har hittat ett barn Hans född 1770, som eventuellt dog samma år (oklart). I nästa äktenskap föddes Nils och Jöns 1774 och 1778. Jag har hittat en vigselnotis för änkemannen Johan Jönsson, som 1793 tog pigan Britta Johansdotter till hustru. Av vigselnotisen framgår att bouppteckning var gjord och att min anfader förmyndaren Nils Svensson i Allatorp och Pehr Mathisson i Tävelsås gav sitt bifall.

Sammantaget är det många dödsfall i unga år i generationer där nya giftermål tillkommer. Det känns som att forskning på sidogrenar ger mycket information om mina anfäder.

Karta och beviset från tinget hittat hos Lantmäteriet och Anbytarforum. Fastighetsbeteckningen är i dag Växjö Skjurskvarn 1:10. Måns Månsson var min farfars farmors farfars morfar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s