Om Lena Breitner

Arkivnörd. Taklöksodlare. Smålänning och skåning på en gång. Född i ett landskap, bosatt i ett annat.

Jag började släktforska kring 1991, på mikrofilmens tid. Under tre intensiva in-between-jobs-månader gjorde jag ett mastodontjobb på Växjö bibliotek gällande min pappas släkt. Alla pensionärerna som också forskade tyckte det var jättetrevligt med en ungdom i gänget. Jag måste ha varit 23, på väg att fylla 24.

Efter detta låg forskningen stilla ett bra tag, innan jag i början på 2000-talet började forska på mammas sida. Hon har rötter i dagens Tyskland och Polen. Det är en helt annan utmaning att forska här.

2018 gav jag och flera i släkt och familj oss på att DNA-testa oss. En specialitet jag redan har hunnit utveckla är bevisa okända fäder. Det här är bättre än ett kriminaldrama på tv. Så spännande.

Släktforskningskunskaperna har jag haft god nytta av som journalist samt inte minst i mitt researcharbete inför den kommande boken Det hemliga Malmö, som jag skriver med min man Gunnar Ekberg.

Min man och jag har sedan 2010 regelbundna stadsvandringar om hemligheter i vår hemstad Malmö. Biljetter finns på Kulturcentralen men det går också att boka slutna vandringar, mer information här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s