Smedsläkten på Huseby och Ålshult

Jag blev så glad när jag hittade en knipsmed och en operasångerska i släkten. På min pappa Rune Anderssons sida var det annars bara bönder.

Inget fel i det. De verkade ha haft det bra mest hela högen. Det var bara det att det var så erbarmligt tråkigt med anfäder som lämnade över gården till ett barn, som tog hand om föräldrarna ända tills de allihop dog i ålderdom, som lämnade över en svartbrokig ko och en rödbrokig ko och en söndagshatt.

Inte en skandal i släkten så långt jag kunde skåda. Alla var skötsamma och flitiga och tycktes strategiskt flytta fram i kyrkbänkarna när de gifte sig. 

Jag och min pappa Rune Andersson år 2016 vid Huseby bruk. Platsen var ett vanligt utflyktsmål. På 90-talet släktforskade jag fram att vi var av smedsläkt från Huseby.

Skämtsamt brukar jag svara DNA-träffar på pappas sida att alla hans anfäder är från strax norr, väster och söder om Vederslövssjön. Längre bort vågade de sig inte. Detta är sant från min pappa och tre generationer bort då alla är från Vederslöv, Kalvsvik och Skatelöv förutom farmors farmor som var född på Ålshult strax söder om Åsnen. 

Farmors farmor var av släkten Malm som rörde på sig. Carolina Jonasdotter Malm var född 1 februari 1820 på Ålshult i Almundsryd och död 1893 på Lockarör i Vederslöv. Hon var bördig efter smeder som bland annat verkat på Huseby. Hon bröt sviten genom att gifta sig med en bonde. När hon var åtta år tog föräldrarna över moderns barndomshem Skäggalösa Lillegård i Skatelöv. 

Carolina Jonasdotters pappa Jonas Malm f 1783 på Ry bruk i Göteryd var knipsmed, handsmed och brukssmed på Huseby och Ålshult. Jonas Malms pappa var Eric Johansson Malm f 9 oktober 1757 på Huseby som titulerades både knipsmed och mäster. Hustrun Mallena Samuelsdotter var dotter till en bälgmakare på Huseby. Eric Johansson Malm dog i bröstfeber endast 44 år gammal. 

Eric Johansson Malms pappa Johan Thomasson Malm var född 1725 på Huseby och dog i Tikaskruv i Hälleberga utanför Nybro 1793. Hans hustru Britta Eriksdotter dog 1802 på Huseby som masmästareänka. 

Johan Thomasson Malms pappa var Thomas Pettersson Malm, född i juli 1699 på Thorahult i (Värens) Nöbbele. När han flyttade till Huseby vet jag inte, men han blev enligt släktforskaren Sigrun (Pia) Holmberg den förste i sin generation att bli smed på Huseby. Varför han blev smed är en annan historia.

Thomas Pettersson Malm ska ha dött 19 Januari 1770 på Huseby enligt Holmberg, men jag har inte hittat den uppgiften.

Många släktforskare har intresserat sig för släkten Malm. På 90-talet när jag började släktforska visade det sig att en gammal klasskamrats pappa, Göran Mårdh, var en Malmare han också. Jag och dottern Maria som gått i samma klass var femtekusiner.

Det finns många diskussioner på nätet om Malmsläktens ursprung, vilket jag ska återkomma till men det finns parallella dna-spår mellan min släkt till Malmarna och några som är med i Christina Nilssons släktförening. Det har dna-träffar visat. Via Eric Johansson Malm och Mallena Samuelsdotter samt sonen Jonas Ericsson Malm och hustrun Anna Jönsdotter, som var född på Skäggalösa Lillegård, har jag många trådar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s