Eskulapen Johan Panzas hemliga barn

Första gången jag fick höra talas om läkaren i Lund och Trelleborg Johan Panza trodde jag han hette Pansar. Pansar som i något militärt, hårdhudat och rustningsbeklätt.

Var läkaren Johan Panza fick sitt efternamn ifrån har jag ej funnit bevis för, men sedan länge anar jag att Sancho Panza fått stå modell. En bondtölp på åsna som blir Don Quijotes vapendragare. Don Quijote har förläst sig på riddarromaner och lever i en fantasivärd. Han ser syner och fäktas med väderkvarnar. Romanfigurens beteende har analyserats av forskare. Det är en klockren Lewy Body demens, LBD. Var det så Johan Panza såg sig? Som i en roman fylld av galenskap?

En text som skickats till mig från Föreningen gamla Trelleborgs årsbok 2017 berättar om en bondpojke född i Saxtorp som skickades till Lund då han ansågs synnerligen begåvad. Han läste till läkare, bodde inackorderad och fick äta i bemedlade hem. En sommar när han var informator hos Akademiledamoten och litteraturprofessorn Gustaf Ljunggrens och friherrinnan Adelaide Ehrensvärds son Carl August Ljunggren blev han skjuten i ögat. Resten av livet fick Johan Panza bära emaljöga. Skelandet blev till hans fördel då blicken ansågs hypnotiserande när han mötte sina patienter.

Johan Panza var född i Saxtorp 1851. Hans far Lars Olsson var arrendator och enligt kyrkböckerna ”supare”. Lars Olsson drogs inför Rådet för oenighet i äktenskapet 1843 (alltså före Johans födelse). Mitt intryck är att mamman Elna Johansdotter, som var barnmorska, ensam såg till att det gick bra för barnen. En dotter blev barnmorska. Johan Panza fick läsa i Lund och blev läkare. Han tog hand om sina syskon i vuxen ålder. Familjehistorien ger en bild av jobbig uppväxt men med starka kvinnor. Johan Panza skaffade sig aldrig någon familj, men var åtminstone en gång förlovad. Hans relation till kvinnorna kommer först nu fram i öppen dager.
Fotot finns i Föreningen gamla Trelleborgs årsbok 2017.

Eric Mattssons text heter ”Johan Panza – en kunnig och originell eskulap samt några anekdoter om honom”. Eskulap är ju ett skämtsamt uttryck för läkare. Mattsson ger en bild av en färgstark men också motsägelsefull person som anlände till Trelleborg som lasarettsläkare. Johan Panza hade inte fått en fast tjänst utan skulle vikariera tills Carl August Ljunggren, som han nyss varit informator år, skulle tillträda sin tjänst.

Enligt Carl August Ljunggrens son Einar Ljunggren skulle Johan Panzas excentricitet ha börjat efter skottet i ögat. Han blir socialist men vill gärna vara fin och rik. När han ska öppna praktik i Trelleborg 1898 får han inte lån i banken, men det löser sig sedan. Carl August Ljunggren tar bilen för patientbesök. Johan Panza som efter 1898 öppnat praktik i Trelleborg tar häst och vagn iklädd några av sina många pälsar. Isbjörnspälsen lär ha varit magnifik.

Texten av Eric Mattsson driver inte frågan vidare om varför Johan Panza blev skjuten i ögat, men texten andas en konflikt i tre generationer mellan Ljunggrenarna och Johan Panza. Eller är det enbart ett ensidigt agg Johan Panza har till Ljunggrenarna? Själv undrar jag om det inte hände något mellan Johan Panza och Gustaf Ljunggrens dotter Helesine den där sommaren då Panza var informatör. Det är en aning jag har, men inget jag kan bevisa. Panza var en kärlekens man som i hemlighet spred sin säd. Hans liv verkar ha saboterats av maktens män. Han fäktades mot väderkvarnar eller med sig själv.

Elisabeth Nilsson fick bekräftat att Anders Bengtsson Ekberg inte var hennes morfar via dna-test. Johan Panzas testamente och dna-bevisning gjorde hon skrevs in som anhörig på John Panzas grav på Norra kyrkogården i Trelleborg. Elisabeth och hennes man hann besöka graven innan hon avled 2020. Foto: Lena Breitner

Varför mitt intresse för Johan Panza, född 15 november 1851 i Saxtorp? Det var Lundabon Elisabeth Nilsson, född Sandström, som ville ta ett dna-test för att bland annat få veta om det var sant att hennes mamma var produkten av en otrohet. Min man Gunnar Ekbergs farfar Anton Edvard Ekberg, född 14 oktober 1887 i Lund, var alltså bara halvsyskon med Elisabeths mamma Thora Ekberg, född 2 februari 1899 i Lund.

Som barn hade Elisabeth tyckt det var underligt att en tant och farbror från Stockholm kom på besök. De verkade vara släkt, men hon förstod inte hur det hängde ihop. Som vuxen fick Elisabeth veta att mamman och tant Rut var barn till samme man. Ruth Bond och Thora Sandström var halvsyskon. Båda fick ärva Johan Panza när han dog.

I familjen Sandström hade det inte varit någon hemlighet vem som var far till Thora. Läkaren Johan Panza hade varit suparkompis med Anders Bengtsson Ekberg och gjort gjuteriarbetarens fru med barn. När den lilla Thora behövde opereras stod Panza för kostnaden, berättade Elisabeth. Detta kan förklara att Thora Sandström bara fick 10 000 kronor i arv, medan Ruth Bond fick 15 000 kronor när Johan Panza dog 1927.

En teori i släkten är att Johan Panza varit inackorderad hos Ingrid Nilssons mamma Cecilia Påhlsdotter och på så sätt lärt känna familjen. Vidare forskning kring Panza och Ekbergarnas släkt kanske kan ge ett svar.

Lena Breitner vid läkaren Johan Panzas grav mars 2021. Den mest kittlande frågan är än i dag hans relation till adeln, överklassen och kvinnorna. Samt inte minst varför han tog namnet Panza. Lena Breitner satsar en slant på att det är Sancho Panza som åsyftas.

Saken var den att vi 2018 hade tagit dna-test i familjen. Ganska snabbt klargjordes att min man Gunnar Ekbergs farfars far Anders Bengtsson Ekberg och farfars mor Ingrid Nilsson var oäkta. Påståenden fanns i släkten att Ingrid Nilssons mamma Cecilia Påhlsdotter fått barn med en baron Barnekow.

Inledningsvis sköt jag det här åt sidan. Folk vill gärna vara så märkvärdiga, tänkte jag. Men när det plötsligt dök upp en adelsman på makens dna-lista på FTDNA var det ju onekligen lite svårt att förklara bort vad han gjorde bland ättlingar till gjuteriarbetare och potatishandlare. Via släktforskning visade det sig att Ingrid Nilssons mamma Cecilia Påhlsdotter hade jobbat som piga hos baron Claes Edward Barnekow när hon blev gravid. Dna-träffen hjälpte artigt till med information om hur han var bördig efter baronen. Det var tydligen redan någon annan som hört av sig i ett liknande ärende.

För att leda i bevis hur det stod till kontaktades en mängd släktingar till min man. Vi fick nya bekantskaper och se bilder vi inte sett tidigare på släkten. Vi fick även se Ruth och Valdemar Bond på bild. Det var inte svårt att få folk att dna-testa sig. Det var ju otroligt spännande att få reda på att man var bördig efter Magnus Stenbock och andra potentater.

Ingrid Nilsson f 1857 var ett utomäktenskapligt barn till baron Claes Edward Barnekow. Hon gifte sig med gjuteriarbetaren Anders Bengtsson Ekberg f 1847 och de fick många barn. Anders Bengtsson Ekberg suparkompis var läkare och hette Johan Panza och gjorde Anders Bengtsson Ekbergs fru med barn. Det skulle vara roligt att få veta vilken fotograf i Lund som tagit bilden.

Den mest spännande att dna-testa var Elisabeth då hon var det enda levande barnbarnet efter Ingrid Nilsson. Efter många månaders arbete, och hjälp via en släktforskare i Lund vars anfader visade sig vara far till den oäkta Anders Bengtsson Ekberg, kunde det klarläggas: Claes Edward Barnekow var far till Ingrid Nilsson, född oäkta 1857 i Matteröd. Ett av de viktigare bevisen var Elisabeths dna-test. Hon och syskonbarnen var inte släkt med Anders Bengtsson Ekberg. Otroheten var således bekräftad.

Med hjälp av släktforskare på Släktforskning för noviser på FB fick jag fram att läkaren jag sökte efter varken var Pansar eller ens Panzar utan Johan Panza, som i Sancho Panza. Ruth hittades som född 21 december 1889 i Stockholm Klara med både fader och moder angivna som okänd, vid den tiden ett tecken på att det var en prominent flicka eller kvinna som fött i lönndom och sedan adopterat bort barnet. Ruth växte upp i Stockholmstrakten som Andersson och gifte sig till namnet Bond. Johan Panza var vid tiden för hennes tillkomst 37-38 år.

Ruth Bond fick en son, men därefter dog denna gren ut. Det skulle vara roligt att få veta vem hennes mor var, så tips mottages tacksamt på lösningen.

Hushållerskan Mathilda Norrman ligger i Panzas grav. Hon fick ärva honom under förutsättning att hon fortfarande var husföreståndarinna när han dog. Thora Ekberg fick 10 000 kronor och står antecknad som dotter till avlidne gjuteriarbetare Ekberg i Lund. I verkligheten var Johan Panza far till både Ruth Bond och Thora Sandström, född Ekberg.

Bouppteckningen beställdes fram från Riksarkivet. När Johan Panza dog 1927 var alla syskon döda. De avlägsna släktingarna fick ingenting. Gravvården fick 15 000 kronor, som via prisomräknaren är 430 000 kronor i dagens penningvärde. Graven på Norra kyrkogården i Trelleborg är minst sagt pampig och är återtagen av kyrkoförvaltningen.

Hushållerskan blev ofantligt rik och fick det dubbla, men bara under förutsättning att hon fortfarande jobbade kvar som Johan Panzas husföreståndarinna när han avled. Ruth Bond fick 15 000 kronor. Thora 10 000 kronor där pengarna enligt Elisabeth Nilsson ska ha räddat Sandströms glasmästeri i Lund.

I Mattssons text framställs Johan Panza som en originell ungkarl. Själv har jag grävt fram två eller möjligen tre kärleksaffärer och har ytterligare en att bjuda på. SVD-arkivet berättar att läkaren Johan Panza sommaren 1901 förlovat sig med fröken Ida Johnsson. Hon visar sig vara dotter till ägaren till Hotell Norden i Trelleborg vid namn Johan Johnsson, men något äktenskap blir aldrig av. Två år senare gifter hon sig med en kamrer vid namn Jönsson. Varför slås förlovningen upp? Enligt mina noteringar verkade Ida Johnsson vara adopterad och har mellannamnet Oscara.

Av SVD:s dödsruna framgår att Johan Panza blev student i Lund 1873, med lic 1897, att han varit förordnad lasarettsläkare i Simrishamn och Trelleborg innan han drev läkarpraktik i Lund under några år. Han bosatte sig därefter i Trelleborg där han var praktiserande läkare från 1899 (Mattsson anger 1898).

Johan Panzas grav kan besökas på Norra kyrkogården i Trelleborg. Den ligger strax intill invalidmonumentet och har beteckningen kvarter IX nummer 164. Graven är kulturminne och har återtagits av förvaltningen.

Eric Mattssons berättar i Gamla Trelleborg om att Panza 1914 varit på Baltiska utställningen och kommit extravagant klädd som om han var från Sydeuropa. Han delar bord med en officer och två män ansluter sig. Panza får några supar i västen varpå han utbrister.

– Här sitter jag, en läkare och du (vändande sig till officeren) en officer och super med en smed och en bagare, nej fy fan jag föreslår vi går.

Bagaren var bagarmästare och ilsknade till, men gästerna tog sedan Panzas utbrott med ro. Efter detta satt sällskapet kvar i god stämning. Detta sagt om läkaren som var suparbroder med en gjuteriarbetare.

Johan Panza finns med i Svenskt porträttgalleri på Runebergs.

Johan Panza var en mycket begåvad man som lär ha haft strålande betyg. Men han kunde uppenbarligen inte göra samma karriär som de som redan var födda till makt och anseende. Han växte upp i en arrendatorsfamilj med en skitstövel till pappa och en barnmorska till mor. Han skaffade sig själv aldrig familj, men tycks ha haft ett speciellt förhållande till kvinnorna. Han avlade minst två barn.

Skottet i ögat hemma hos akademiledamoten väcker frågor om vad som hände. Var det oaktsamhet med vapen eller hade Panza haft ambitioner med friherrinnan Ehrensvärds dotter Helesine? Varför blev han socialist som klädde sig som en krösus? Varför detta överdrivna intresse för att se ut som en sydländsk adelsman? Vad berodde det flera generationer långa agget till Ljunggrenarna på? Vem var den prominenta flickan från Lund som påstås ha varit 21 när hon födde Johan Panzas barn Ruth 1889?

Kvar står jag med mängder av frågor. Varför lägrade den 47-årige läkaren Johan Panza den 41-åriga sjubarnsmamman tillika gjuteriarbetarhustrun Ingrid Nilsson år 1898? Var det för att hon var vacker, eller för att han visste att hon var en barons dotter? Var han även far till Hulda, som föddes fem år senare när Ingrid Nilsson var 46?
Johan Panza var en mycket begåvad man som lär ha haft strålande betyg. Men han kunde uppenbarligen inte göra samma karriär som de som redan var födda till makt och anseende. Han växte upp i en arrendatorsfamilj med en skitstövel till pappa och en barnmorska till mor. Han skaffade sig själv aldrig familj, men tycks ha haft ett speciellt förhållande till kvinnorna. Han avlade minst två barn.

Skottet i ögat hemma hos akademiledamoten väcker frågor om vad som hände. Var det oaktsamhet med vapen eller hade Panza haft ambitioner med friherrinnan Ehrensvärds dotter Helesine? Varför blev han socialist som klädde sig som en krösus? Varför detta överdrivna intresse för att se ut som en sydländsk adelsman? Vad berodde det flera generationer långa agget till Ljunggrenarna på? Vem var den prominenta flickan från Lund som påstås ha varit 21 när hon födde Johan Panzas barn Ruth 1889?

Kvar står jag med mängder av frågor. Varför lägrade den 47-årige läkaren Johan Panza den 41-åriga sjubarnsmamman tillika gjuteriarbetarhustrun Ingrid Nilsson år 1898? Var det för att hon var vacker, eller för att han visste att hon var en barons dotter? Var han även far till Hulda, som föddes fem år senare när Ingrid Nilsson var 46?

Johan Panza finns med i genealogen Per Anderssons bokverk om Gustav Vasas ättlingar från 2019. Han är inte Vasaättling, men står antecknad som far till Thora Ekberg, gift Sandström. Ingrid Ekbergs far baron Claes Edward Barnekow är nämligen Vasaättling och familjen Ekberg kom med i bokverket tack vare intensivt arbete med dna-forskning. Tack vare en otrohet kunde vi knäcka fyra okända fäder när vi från början letat efter två.

Fotnot: Artikeln om Johan Panza finns publicerad i årsboken 1973 samt även i Föreningen gamla Trelleborgs jubileumsbok 2017. Den är författad av Eric Mattsson (1905-1973) som var allkonstnär och verkade som museiassistent. Han illustrerade många av föreningens årsböcker.

En kommentar

Lämna en kommentar